Terug

Blogs

Je baby's huid

Je bent bevallen en je baby's huid is helemaal mooi, gaaf, geen krasje, vlekje of pukkeltje te zien. De huid van je baby moet zich nu gaan aanpassen aan de omgeving buiten de baarmoeder. Vaak zie je in de eerste uren en dagen na de geboorte allemaal veranderingen aan je baby's huid zoals wit of gele pukkeltjes, rode vlekken of de huid kan zelfs na een aantal dagen gaan vervellen. Dit kan je als ouder soms wat onzeker maken. Maak je hierover geen zorgen dit hoort er allemaal bij.
Je baby's huid in de eerste weken

De huid van je baby heeft net als de huid van jou verschillende lagen; opperhuid, lederhuid en onderhuid. Alleen de kwaliteit van jouw baby's huid wordt ook bepaald of je baby te vroeg, op tijd of te laat is geboren.


Wist je dat de huid van je baby na 4 weken dezelfde eigenschappen heeft als de huid van een volwassene?


 

thumb

 


De huid heeft meerdere functie: de huid beschermt je baby tegen invloeden van buitenaf en het voorkomt dat je baby gaat uitdrogen. De (opper)huid van je baby is de eerste weken zeer dun, open en moet zich nog verder ontwikkelen. Hierdoor is jouw baby's huid gevoelig voor de omgeving en moet je baby moeite doen om zichzelf goed op temperatuur te houden.

Bekende baby huidproblemen
  • Blauw-paarse verkleuring
    Deze verkleuring zie je vaak op handen en voeten. Het ontstaat omdat de bloedsomloop hiernaar toe nog goed op gang moet komen. Het is normaal, onschuldig en is vaak na 2 á 3 dagen verdwenen. Het helpt ook om je baby lekker warm te houden, bloedvaten gaan dat meer open en zeker naar je baby's handen en voeten. Denk maar eens aan jezelf met koud weer wat er gebeurt met je handen en voeten wanneer ze koud of warm zijn!
  • Ooievaarsbeet
    Dit zijn oppervlakkige bloedvaten in de huid die tijdelijk iets wijder zijn, deze bloedvaten laten meer bloed door en hierdoor krijgt de huid op deze plek een rood-vlekkerig kleur. De ooievaarstbeet zit meestal in de hals en komt soms ook op het voorhoofd of boven de ogen voor. Na verloop van tijd slinken deze bloedvaten weer en verdwijnen de vlekken. 
thumb

Ooievaarsbeten verdwijnen bijna altijdna 1 tot 2 jaar. Wanneer jouw baby een ooievaarsbeet heeft gehad en deze is verdwenen dan zie je later vaak bij het huilen of inspanning deze weer bij je kind even terug.


Waar komt ooievaarsbeet vandaan? Dit komt van het bekende leugentje dat baby's werden gebracht met hulp van de ooievaar en de rode vlek in de nek is de afdruk van de snavelbeet!

Wist je dat de ooievaarsbeet op het voorhoofd van je baby ook wel de 'kus van een Engel' oftewel 'Angels Kiss' wordt genoemd.


  • Rode krasjes
    Je baby's nageltjes zijn vaak lang en scherp. Voorals als je baby bij 42 weken is geboren. Door hun eigen grijpreflex zitten baby's vaak met de handen bij hun mond en maken dan zelf kleine krasjes op hun gezicht. Door de nagels voorzichtig te vijlen, vooral van de duim, kan je dit eventueel voorkomen of in ieder geval verminderen. TIP; gebruik hiervoor alleen een kartonnen vijl! Heb je deze niet meteen in huis dan kun je handschoentjes of zelfs sokjes gebruiken over de handen. Je kunt ook de wangen van je baby iets invetten.

BELANGRIJK
Knip de nagels van je pasgeboren baby nog niet in de eerste week dit omdat ze nog erg zacht zijn, in de weken daarna worden ze steeds wat harder waardoor ze na een paar weken gemakkelijker te knippen zijn. Bekijk maar eens goed hoe de nagels van je pasgeboren baby nog dicht tegen de huid aan zit.

  • Rode vlekken
    Je kan bij je baby in de eerste dagen kleine rode vlekjes zien, het lijken soms kleine puistjes. Ze wisselen nog weleens van plek. De ene dag zitten ze op je baby's gezicht en de volgende dag zitten ze op de armen of benen. Op de handpalm en voetzolen zul je ze niet vinden. Wanneer je deze vlekjes zit zijn ze vaak na een dag of vier ook al weer weg.
thumb
  • Warmte uitslag
    Je baby's zweetklieren zijn nog niet goed ontwikkeld. De poriën van deze zweetklieren zijn dan ook zeer klein. Bij warmte kan er dan ook vaak een vorm van 'verstopping' ontstaan omdat het zweet niet weg kan komen. Je baby kan hierdoor dan uitslag krijgen.
thumb

Je kunt warmteuitslag herkennen:

  1. Helder blaasje op de huid en de huid is niet rood
  2. Bij een diepere verstopping een rode huid, bultjes en blaasjes. Er ontstaat een ontstekingsreactie. Deze blaasjes zie e vaak bij je baby in de plooien en onder de luier. De uitslag kan je baby jeuk geven, dit komt door het zoutgehalte in het zweet. Door deze jeuk kan je baby wat onrustiger zijn.

Wanneer je baby's huid wat meer gewend is aan de omgeving en warmte dan gaan de blaasjes en vlekken vanzelf weer weg, meestal is dat wel na een week!

Wat te doen? Doe je baby wat luchtiger kleren aan, zorg ervoor dat de kamer waar je samen met je baby bent of waar je baby slaapt niet te warm is. Een badje kan ook heel fijn zijn, zeker wanneer je baby last heeft van jeuk. 

  • Puistjes, baby-acne
    Vaak zie je na een paar dagen / eerste maand, nog weer andere puistjes ontstaan. Dit kan door de hormonen die je baby mee heeft gekregen, al in de baarmoeder via de navelstreng. Deze hormonen zijn vaak nog een paar weken aanwezig in je baby's lichaam. [foto]. Of door verstopte talgklieren, hierdoor raken de poriën verstopt, krijg je een ophoping van talg en raken deze talgklieren soms iets ontstoken.
thumb

Allebei deze puistjes zijn onschuldig en verdwijnenook weer vanzelf.

Temperateur

Omdat de huid van je baby sterk reageert op temperatuur geven wij hier nog een paar adviezen en tips!
Baby's kunnen sneller afkoelen doordat ze zichzelf nog niet zo goed op temperatuur kunnen houden. Dit komt doordat je baby een groter lichaamsoppervlak heeft vergeleken met een volwassen mens en daarnaast moet de moet de huid zich nog verder ontwikkelen. Zeker in de eerste week na geboorte zie je nog weleens gebeuren dat je baby zichzelf niet goed op temperatuur kan houden. Daarom wordt in de kraamweek je baby regelmatig door de kraamverzorgster getemperatuurd.

Hoe je dat zelf kunt doen kun je zien in onze video 'je baby temperaturen' [alleen met geactiveerd account te zien]. Wanneer je baby een te lage temperatuur heeft dan zij er verschillende manieren om je baby weer op temperatuur te krijgen. Het beste is om samen met de baby huid op huid contact te doen, dit kan zowel bij moeder of vader. Kan dit niet dan kun je een kruik gebruiken. Hoe je een kruik goed en veilig vult kun je in onze video 'kruik vullen' zien.

Paar tips:
  • Kleed je baby niet te dik aan, beter in laagjes.
  • Laat je baby niet te dicht bij een verwarming slapen
  • De temperatuur van de kamer waar je baby eventueel slaapt tussen 15 á 18 graden Celsius
  • Je baby's lichaamstemperatuur hoort tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius te zijn.
  • Doe je baby niet te vaak in bad, om de dag is voldoende. Wil je het zelf minder vaak doen dan is dat nog beter!

Bron

  • Babybalance
  • Dr Leenarts
Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

De eerste uren alleen thuis met je baby

De eerst nacht alleen met je baby is best wel spannend. De kraamzorg thuis of in het ziekenhuis heeft je zeker al wat tips gegeven. Wat kun je verwachten en wat moet je doen?

Lees meer Path

Ramadan, zwanger en borstvoeding

De Ramadan, start in 2024 op zondagavond 10 maart en duurt tot en met dinsdagavond 9 april. 

Lees meer Path

Hoe kleed ik mijn baby warm genoeg aan!

Veel ouders zijn hier onzeker over omdat elk seizoen verschillend is betreffend temperaturen. In ons blog geven we je hierover een paar tips zowel voor in huis als ook wanneer je samen met je baby naar buiten gaat.

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven