Waar online zorg nu heel gewoon is, was dat nog niet toen wij, Grietje en Monique, ermee begonnen in 2009. In onderstaand verhaal nemen we je graag mee op reis.
Al meer dan tien jaar schudden Grietje en Monique de boel op.
Zoals je lakens opschudt van een ledikantje, zo schudden wij meer dan tien jaar geleden de kraamzorg op.
Al in 2009 voorzagen wij dat de behoefte aan online informatie over kraamzorg alleen maar zou groeien. Het moest anders, zo zeiden wij tegen elkaar.
We staken de koppen bij elkaar, bedachten hoe het moest en gingen van start met wat zou uitgroeien tot het eerste Nederlandse e-health-project in de kraamzorg. Met als resultaat dat (onze) online voorlichting en instructie per januari 2021 standaard in het kraamzorgpakket zit en vergoed wordt uit de basiszorgverzekering! Daar zijn we trots op, we nemen jullie graag mee in hoe dat zo is gekomen.
De fysieke kraamzorg aan huis, zo'n typisch Nederlands icoon, wat was en is dat waardevol! Wie zou dat nu kwijt willen? Nou, niemand maar zoals met alles is gebleken, kon je in 2012 ook al niet meer negeren dat (aanstaande) ouders steeds meer informatie op internet zouden gaan opzoeken.
Predicaat betrouwbaar
Het probleem was dat die informatie toendertijd nauwelijks het predicaat 'betrouwbaar' verdiende. Onze missie was geboren: er moest een platform komen met video's boordevol betrouwbare informatie en instructies. Onze eigen professionele achtergrond als beide eigenaar van een kraamzorgbureau en kraamzorgprofessional in Nederland (Monique) en in het buitenland (Grietje), aangevuld met de kennis en kunde van anderen en ouders, legden de basis voor onze Premium video's.
Basisverzekerde zorg
Dat was nog niet alles. Uit onze praktijk, zagen we te vaak dat niet iedereen de wettelijk eigen bijdrage voor kraamzorg aan huis kon betalen. Gevolg: vele moeders deden en doen het met minimale uren kraamzorg aan huis. Pijnlijk vonden we dat. Maar online video's zouden uitkomst kunnen bieden! Onze missie scherpten we daarom aan met de drijfveer de online zorg in het basispakket voor verzekerden te krijgen.
Meertaligheid stond eveneens op ons wensenlijstje. Want als je de taal niet goed spreekt, moesten ouders óók online kunnen leren hoe ze veilig hun pasgeboren baby zouden kunnen verzorgen.
Kennisoverdracht
Er schuilt in ons beiden wel iets van juffen, omdat we graag onze jarenlange kennis willen overbrengen. De video's zijn niet voor niets voorlichting en instructievideo's. Ze zijn ook voor de collega's uit de kraamzorg bruikbaar: bij het helpen van de ouders en om mensen op te leiden.
Omdat de video's de richtlijnen, protocollen volgen en getoetst zijn door het Kenniscentrum Kraamzorg, is dat een betrouwbare bron voor kennisoverdracht. Het maakt hun werk ook makkelijker, geloven wij.
Konijn uit de hoge hoed
Als je voorop loopt met nieuwe ideeën, dan krijg je zowel lof en bewondering als weerstand en tegenslag. Eerlijk is eerlijk, we hebben naast euforische momenten, ook dips gehad. Variërend van de medewerking van de Zorgautoriteit en fantastische zorgverzekeraars die Babybalance vergoeden tot knokken om het product 'aan de vrouw' te krijgen.
Als we iets hebben geleerd, dan is het wel dat een droom waarmaken een zaak van de lange adem is. Gekscherend zeggen we wel eens tegen elkaar dat op de minst verwachte momenten er 'ineens een konijn uit de hoge hoed' kwam. Dachten we soms net dat iets rond was, bleek het later toch niet zo te zijn.
Maar, zoals misschien wel met alles in het leven: we hadden er het bijltje bij neer kunnen gooien, maar juist dit konijn heeft ons beiden getraind en gehard. En ons ook laten zien dat we onze droom van Babybalance in de basisverzekerde zorg nooit los willen laten. Daarmee is het konijn voor ons een symbool geworden voor wat in de loop der jaren aan goeds uit de hoge hoed is gekomen:
- Vele (aanstaande) ouders die tijdens hun zwangerschap en na de bevalling plezier en nut hebben van de betrouwbare instructievideo's, van de e-magazines boordevol informatie en de kennisquizzen.
- Zorgverzekeraars van naam die van het begin af aan geloofden in Babybalance, en het vergoeden voor hun verzekerden.
- Kennisinstituten en instanties die hun video's delen op het Babybalance-platform en met wie we samen nieuwe video's ontwikkelen.
- Een splinternieuwe website en Babybalance-app waarop je video's snel kunt bekijken.
- Babybalance heeft het mogelijk gemaakt dat de digitale voorlichting en instructie standaard onderdeel is van het kraamzorgpakket, en dat het vergoed wordt uit de basiszorgverzekering (per januari 2021).
Dank voor jullie vertrouwen.
We blijven vooroplopen als het gaat om de verdere ontwikkeling van Babybalance