Hoe kleed ik mijn baby warm genoeg aan!
De seizoenen kunnen erg wisselend van temperatuur zijn. Bij elk seizoen moet je dan ook goed op de temperatuur van je (pasgeboren) baby letten. Ben je pas bevallen en wil je graag met je baby naar buiten let dan op welke kleding jij je baby aantrekt. Gebruik je een wollen of katoenen rompertje, hoeveel lagen kleding zijn er nodig of hoe warm moet het in huis zijn. We geven je een aantal tips en adviezen zodat je zelf kunt kijken en beslissen wat jij en je baby fijn vinden.
In huis
Ouders hebben vaak vragen over of hun baby wel warm genoeg is. Dit is een onzekerheid die bijna alle ouders wel een keer hebben zowel in huis als buitenshuis. In huis zijn drie punten belangrijk;
- welke kleding trek ik mijn baby aan.
- hoe warm moet de temperatuur van de babykamer zijn.
- hoe laat ik mijn baby veilig en toch warm te slapen.
TOG -waarden
Pasgeboren baby's kunnen in de eerste weken hun eigen temperatuur nog niet zelf goed regelen. Daar hebben ze nog wel wat hulp bij nodig van hun ouders. Het schema van de TOG waarde is dan ook voor hen een handig hulpmiddel.
* De TOG waarde is een hulpmiddel voor ouders en kan je helpen bij het veilig en comfortabel laten slapen van je baby. Ouders kunnen in het overzicht kijken welke kleding en slaapzak of deken genoeg is voor hun baby. Dit schema is echter een advies voor alleen in huis. De juiste keuze hangt ook af van de leeftijd van je baby, de lichaamswarmte van je baby en de omgevingstemperatuur.
Warm genoeg
Hoe weet je of je baby het warm genoeg heeft?
Je kunt dit heel eenvoudig checken met je blote hand door deze in de nek van je baby te leggen. Voelt deze warm aan dan zijn de laagjes kleding plus eventueel deken/slaapzak die je baby draagt voldoende. Voelt je baby zweterig aan dan heeft hij of zij het waarschijnlijk wat te warm en doe je een laag kleding uit of muts af, voelt je baby koud aan dan moet je een extra laagje kleding aan doen eventueel samen met een mutsje. Is je baby te koud dan is je eigen lichaam de beste kruik! Heb je tijd neem je baby lekker bij je en geniet ervan.
TIP! Voordat je baby in zijn of haar bed wordt gelegd.
Kun je deze opwarmen met een warme kruik
zodat je baby daarna in een heerlijk warm bed komt te liggen.
Hoe vul je een kruik op de juiste manier bekijk hiervoor onze video kruik vullen
Hoeveel laagjes kleding plus slaapzak of deken je jouw baby aandoet is ook afhankelijk of je een pasgeboren baby hebt of een baby van een paar maanden oud. In de eerste dagen na de geboorte dragen alle baby's nog een mutsje in huis zodat zij niet teveel warmte verliezen. Meestal aan het einde van de kraamweek kan deze muts in huis af.
Voor pasgeboren baby's zijn er vaak nog geen goede sluitende slaapzakken daarom wordt er in de eerste weken een deken gebruikt die kan van wol of katoen zijn. Check in het label van de deken de TOG waarde.
Meer weten over het gebruik van de slaapzak en waar je op moet letten? Lees dan ons blog Je baby veilig in een slaapzak.
Babykamer
De babykamer, welke temperatuur moet deze zijn?
Afhankelijk van het seizoen zal je in de komende maanden waarschijnlijk wel of geen gebruik maken van de verwarming in je huis en ook op de je baby's slaapkamer. Is verwarming nodig dan zal in de eerste twee weken deze op je baby's slaapkamer iets hoger staan dan wat je gewend bent waarschijnlijk rond de 18 á 20 graden. Voor je baby is dit zeker fijn!
In de zomer met hoge buiten temperaturen en dan ook vaak in huis zul je vaak geen verwarming nodig hebben. De overgang vanuit de warme omgeving van je baarmoeder naar de wereld daar buiten is groot voor je pasgeboren baby. In de video van VeiligheidNL kom je alles te weten over de juiste temperatuur van de babykamer.
Verwarming hoog = elke dag even de slaapkamer luchten.
Buiten huis
Lekker naar buiten met je baby is zowel voor jou als moeder goed maar ook voor je baby. Als moeder ben je lekker in beweging en je bent samen met je baby heerlijk in de frisse lucht. Door naar buiten te gaan krijgen jij en je baby ook nog natuurlijk VitD binnen welke weer goed is voor de weerstand en voor je herstel.
Wanneer je naar buiten gaat krijgt je baby hetzelfde aantal lagen kleding aan als jij zelf plus 1 laag extra zoals bijvoorbeeld een deken. Belangrijk om te weten jij bent in beweging maar je baby ligt stil en koelt hierdoor sneller af. Je kunt voordat je naar buiten gaat de kinderwagen even opwarmen met een warme kruik. Zet buiten ook de kap van de kinderwagen omhoog voor de bescherming tegen de wind. Belangrijk zorg voor een warme kinderwagen slaapzak of goede deken zodat je baby heerlijk warm naar buiten kan. Bekijk ook één van twee video's kinderwagen opmaken warm weer en kinderwagen opmaken koud weer.
Lagen kleding
Wat trek je je baby aan?
- laag 1 : een katoen of wol of wol/zijden rompertje bij voorkeur lange mouw. Winter lange mouw/ zomer korte mouw
- laag 2 : bovenkleding zoals een truitje of vestje, broekje , maillot (majo).
- laag 3 : jas dikte is afhankelijk van buitentemperatuur, muts die goed past en sluit. ( winter >handschoenen)
- laag 4 : slaapzak of warme deken van wol of katoen
Afhankelijk van het seizoen kies je voor wol, katoen of wol-zijde materiaal.
Ga je op pad met je baby dan zijn teveel temperatuur wisselingen niet goed voor je baby. Let hierop! Check regelmatig de handen en nek van je baby zodat je weet dat je baby nog steeds goed op temperatuur is. Mocht dit niet zo zijn dan is het verstandig om naar huis te gaan of een andere warme plek op te zoeken.
Ga je op pad met de auto en je kind veilig in een autostoel? Doe dan de dikke winterjas of skipak uit. Bekijk ook de video baby veilig in autostoel.
Bij de meeste dikke winterjassen kun je de riempjes niet goed strak aantrekken. Er blijft dan altijd ruimte over tussen de gordel en je kind. Bij een botsing kan dit gevolgen hebben doordat de jas wordt platgedrukt, er extra ruimte ontstaat en je kind dan niet meer strak vastzit in de autostoel. Dus “geen dikke kleding in de autostoel”.
* Baby op deze foto zit niet goed strak in de autostoel.
Alternatieven om je kind warm te houden; gebruik een deken, of doe hem/haar een fleece vest aan, of doe de jas achterstevoren aan. Er zijn voor baby's ook dekens en slaap & voetenzakken met speciale gaten waar je de autostoelgordels door kunt halen zodat je baby veilig en lekker warm blijft in de autostoel.
TIP! probeer het zelf eens uit.
Doe je baby een dikke jas aan, maak strak vast in de autostoel,
daarna doe je deze jas uit en zet je jouw baby met deze zelfde riemen nog eens vast in de autostoel. Kijk dan hoeveel ruimte er over is bij de riemen.
Afhankelijk van de jas zal er minimaal tot veel ruimte overblijven.
Huid
Huidverzorging van jezelf en je baby.
In de winter kan de huid van je baby iets droger worden door de hogere verwarming in huis en door de kou van buiten. Sowieso is het advies om je baby niet te vaak in bad te doen en zeker in de winter. In de winter heeft je baby wat extra huidverzorging nodig door bij het badwater bijvoorbeeld wat olie te doen. Smeer voordat je naar buiten gaat ook de wangetjes van je baby goed in. Gebruik hiervoor geen crème of zalf op waterbasis omdat deze kan bevriezen maar de speciale baby gezichtscrèmes
Vergeet ook je zelf niet vooral je handen zullen nu wat sneller droger worden, smeer deze goed in!
Wist je dat?
- Je baby een kwart van zijn lichaamstemperatuur via zijn hoofdje verliest.
- Een mutsje vaak na de eerste week niet meer nodig is in huis
- Wanneer je op pad bent en buiten een praatje maakt, je baby dan wel beschermd tegen de wind buiten kap omhoog en wagen tegen de wind ingedraaid neerzetten.
- Blijf op temperatuursverschillen letten, doe desnoods een jasje uit of deken af.
- Meerdere lagen kleding is beter dan een dikke laag.
BRON
- Babybalance
- VeiligheidNL
Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.