Kraamzorgaanbieders: Babybalance helpt jullie zwangeren én jou

Ben je kraamzorgaanbieder? Dan is het goed om te weten dat je nog meer zwangeren en pas bevallen ouders de voorlichtings- instructievideo's van Babybalance kunt aanbieden. Er zijn nu extra zorgverzekeraars die aan hun verzekerden het gebruik vergoeden als onderdeel van de kraamzorg in deze onzekere coronatijden. Als kraamzorgaanbieder krijg je er ook een vergoeding voor.


Zilveren Kruis, FBTO, De Friesland, Interpolis, Menzis, PMA, Univé en AnderZorg vergoeden al enige jaren de als betrouwbaar getoetste voorlichtings-en intructievideo's van Babybalance. Dit is een experiment via de Beleidsregel Innovatie waaruit basisverzekerde zorg moet voortkomen. De video's zijn namelijk getoetst door het Kenniscentrum Kraamzorg. Ze voldoen daarmee aan alle richtlijnen en protocollen.
Dat geeft ouders een veilig gevoel.


Welkome hulp

Alle andere zorgverzekeraars naast CZ, OHRA, Nationale Nederlanden, VGZ, Bewuzt, IZZ, IZA, Univé, Zekur en Zorgzaam volgen nu tijdelijk dat initiatief. Zij vinden dat Babybalance ook beschikbaar moet komen voor hun verzekerden die minder kraamzorguren ontvangen en daaraan gekoppeld de kraamzorgorganisaties. Alle maatregelen hebben veel invloed op de kraamzorg zoals die tot nu toe werd gegeven. Dit vanwege het besmettingsrisico met het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Daarom zijn speciaal in deze periode onze voorlichtings- en instructievideo's een welkome hulp en aanvulling voor de zwangeren, maar dus ook voor jou als kraamzorgorganisatie.

Declareer één uur kraamzorg

Babybalance kan worden ingezet als aanvulling daar waar kraamzorgorganisaties minder kraamzorguren leveren hiervoor mag je als kraamzorgorganisatie maximaal één uur kraamzorg declareren bij de aangesloten (nieuwe) zorgverzekeraars. Uitzondering hierop zijn Zilveren Kruis, FBTO, De Friesland, Interpolis, Menzis, PMA, Hema en AnderZorg, daar geldt immers de innovatieregel voor.

Als kraamzorgorganisaties kun je zelf besluiten om juist in deze tijden de bij jullie ingeschreven zwangeren of pas bevallen ouders onze aanvullende e-Health-zorg te bieden. Zwangeren kunnen je hier ook zelf om vragen.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland COVID19, meest gestelde vragen, punt Kraamzorg, versie 28-04-2020Kraamzorgaanbieders: zo helpt Babybalance jullie zwangeren én jou in coronatijden

Je kunt onze betrouwbare voorlichtings- en instructievideo's gebruiken als aanvulling op de fysieke zorg die je biedt. De zwangeren krijgen de kosten volledig vergoed als ze verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, De Friesland, Menzis, Hema, AnderZorg en PMA. Babybalance is onderdeel van het pakket '80 uur kraamzorg en maximaal 10 dagen zorg'.

Nieuw in tijden van corona!

Nieuw per 5 april is dat nu ook verzekerden van CZ, Nationale Nederlanden, OHRA, VGZ, Bewuzt, IZA, IZZ, Univé, UMC, Zekur en Zorgzaam een account kunnen aanmaken bij Babybalance. Deze regel geldt zolang de RIVM richtlijnen van toepassing zijn, deze loopt nu tot 1 juli.
Per 22 april j.l. gaan ook alle andere zorgverzekeraars mee in het vergoeden van Babybalance volgens de bovenstaande afspraak. Lees ook de Q&A van Zorgverzekeraars Nederland.

Dus: elk gezin dat nu kraamzorg ontvangt en elke zwangere die is uitgerekend of gaat bevallen voor 1 juli, kan een Babybalance-account vergoed krijgen door deze zorgverzekeraars. Enige voorwaarde is dat hun kraamzorgorganisatie of zzp'er een overeenkomst heeft met Babybalance.
                                                                                                                       
Waarom Babybalance in coronatijden?

Babybalance is altijd al een fijne aanvulling op de fysieke kraamzorg. In deze onzekere tijden van van corona is het extra waardevol. De informatie is betrouwbaar, want het is getoetst door het Kenniscentrum Kraamzorg. Ze geven antwoorden op allerlei vragen waar (aanstaande) ouders mee zitten. Ook zien we dat er nu regelmatig minder kraamzorguren worden gegeven en er meer gedaan wordt via beeldbellen, een intake bijvoorbeeld. Dan is het extra prettig voor zwangeren om ook de video's te kunnen bekijken:

Hier een paar tips hoe je als kraamzorgorganisatie de video's samen en met het gezin kunt inzetten:

  • De kraamverzorgende kan samen met het gezin de voorlichtings-en instructievideo's bekijken en ter plekke aanvullen of extra tips geven
  • De kraamverzorgende kan het gezin door verwijzen naar specifieke video's voor de uren dat zij niet aanwezig is. Informatieve video's zijn bijvoorbeeld veilig slapen en wieg opmaken. Noteer bijvoorbeeld tips voor bepaalde video's in het kraamdossier.
  • Tijdens het beeldbellen kan de intaker van de kraamzorgorganisatie aan de hand van de video's vragen beantwoorden of tips geven.


Financiering

  • Verzekerden van Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, De Friesland, Menzis, PMA, Hema en AnderZorg kunnen op elk gewenst moment gedurende het jaar een account aanmaken. Babybalance verrekent de kosten hiervan rechtstreeks met de zorgverzekeraars

  • Verzekerden van alle andere zorgverzekeraars kunnen alleen een account aanmaken als hun kraamzorgorganisatie of zzp'er een overeenkomst heeft met Babybalance. Babybalance declareert de kosten voor het account rechtstreeks bij de kraamzorgorganisaties of zzp'er.


Nog goed om te weten!

# Babybalance is onafhankelijk en biedt betrouwbare informatie

# Er is geen kraamzorgorganisatie verbonden met Babybalance

# Babybalance maakt geen gebruik van reclame als inkomstenbron

# Babybalance verstrekt geen data aan anderen

# De initiatiefnemers van Babybalance zijn jarenlang werkzaam geweest in de kraamzorg

Groeiend kennisplatform

Babybalance heeft een groeiend social media platform Facebook en Instagram  waarop veel interactie is met en toegang tot ouders. Het is een bron voor nieuwtjes, feitjes, wetenswaardigheden en interactie blijft groeien. Jij kunt ook je voordeel doen met het kennisplatform.

Wil jij toegang tot Babybalance?

Om kraamzorgorganisaties tegemoet te komen, ontvangen ze van Babybalance één gratis account. Je mag deze alleen binnen de eigen organisatie gebruiken, niet binnen de werksituatie in een gezin. Het is de bedoeling dat ouders zelf een account afsluiten.

Op dit moment zijn zzp kraamverzorgende hiervan uitgesloten omdat Babybalance niet elk individuele zzp'er een account kan verstrekken. Zij kunnen wel, net als kraamverzorgende van kraamzorgorganisaties, samen met het gezin de video's bekijken en advies hierin geven.

Interesse?


Voor meer informatie neem contact op met Babybalance: contactformulier
Monique Slaa of Grietje Miedema nemen dan contact met je op.