Veelgestelde vragen

 

 

Over Babybalance

Wat biedt Babybalance mij?

Aan de hand van kortere en langere video's, de premium en partner video's, laten we je zien hoe je tijdens je zwangerschap jezelf kunt voorbereiden op de komst van je baby. Of hoe je gedurende je kraamtijd en tot en met drie maanden na de geboorte voor je baby kunt zorgen. Babybalance biedt je in deze video’s voorlichting en instructies over uiteenlopende onderwerpen, variërend van: 'Wat neem je mee naar het ziekenhuis voor je bevalling', tot de luier omdoen, borstvoeding geven en voorbeelden van aangename draagtechnieken.

De informatie die je krijgt via de video’s, gaan we meertalig aanbieden (Engels, Frans, Spaans, Arabisch en Turks). We maken ze met respect voor culturele achtergrond en gewoonten.

Alle video's zijn getoets door Kenniscentrum Kraamzorg. Ze voldoen daarmee aan alle richtlijnen. Dat betekent altijd zekerheid dat je het goed doet. Een veilig gevoel.

De video’s kun je bekijken via je persoonlijke account op je pc, tablet of smartphone. Zo heb je wat je nodig hebt om je baby een veilige en gezonde start te geven, altijd en overal bij de hand.

Waar helpt Babybalance mij bij?

Vertrouw er maar op dat je prima weet hoe je voor jouw baby kunt zorgen. Maar als je jezelf goed wilt voorbereiden op de komst van je baby of een keer onzeker bent, dan heb je Babybalance bij de hand.

Tijdens de kraamtijd kun je een beroep doen op je kraamverzorgende en verloskundige. Zij geeft je goede adviezen en laat je ter ondersteuning graag de video’s zien. Die kun je later, als je er 'alleen' voor staat, op je gemak in je eigen tijd nog eens bekijken.

Maar behalve nog eens nakijken wat je hebt geleerd en toepast, hebben we ook video’s voor je die laten zien hoe je je baby lekker kunt masseren. Of fotograferen, om een paar voorbeelden te noemen. Het aanbod aan video’s breiden we steeds meer uit

Wie zijn de professionals met wie jullie werken?

Babybalance biedt in haar video’s betrouwbare voorlichting en instructies. Die zijn gebaseerd op de protocollaire richtlijnen voor de kraamzorg en de jarenlange ervaring van zorgprofessionals uit de kraamzorg, verloskunde en lactatiekunde.

Net als Babybalance, zullen zij je vertellen dat er meerdere manieren zijn om bepaalde handelingen te verrichten. Hun input en adviezen komen terug in de MinuteMovies, in de EasyDo’s. Kies vooral wat goed bij jou past.   

De video's zijn gemaakt volgens de landelijke richtlijnen en getoets door het Kenniscentrum Kraamzorg.

Gebruik maken van Babybalance

Hoe krijg ik als particulier toegang tot de video's?

Particulier kan zijn; Je hebt een zorgverzekeraar die geen contract heeft met Babybalance; je bent niet verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekering; je bent niet zwanger; je ontvangt geen kraamzorg meer of de kraamzorgperiode is voorbij.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om als particulier toegang te krijgen tot  de volledige video’s. 

Hoe kan ik gebruik maken van Babybalance en wat zijn de voorwaarden?

Als (aanstaande) ouder maakt je zelf de keuze om Babybalance wel of niet af te nemen, altijd in combinatie met kraamzorg thuis. De combinatie van kraamzorg thuis en Babybalance wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Als je verzekerd bent bij één van deze zorgverzekeraars, dan krijg je onbeperkt toegang tot Babybalance gedurende de hele periode van voor en na de geboorte van je baby.

 • Je kunt een account aanvragen vanaf de eerste dag van je zwangerschap tot en met de laatste dag waarop je kraamverzorgende bij je in huis is.
 • Het account is altijd op de naam en de zorgverzekeraar van de (aanstaande) moeder.
 • Meld het aan je kraamverzorgende of je kraambureau dat je een account hebt. 
 • Je Babybalance-account wordt geactiveerd na controle van je gegevens 
 • Een Babybalance-account is altijd in combinatie met kraamzorg bij jou in de buurt.
 • Zorgverzekeraars die een contract hebben met Babybalance vergoeden volledig het account vanuit de basisverzekering naast je kraamzorg.
 • Lees hier welke zorgverzekeraars Babybalance al vergoeden.  

Als je kiest voor een Babybalance-premiumaccount naast je kraamzorg bij jou in de buurt

 • Je krijgt gewoon de kraamzorg die je gewend bent van standaard 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Mits dit samen binnen de maximale uren kraamzorg valt, 80 uur.
 • Daarnaast krijg je volledig toegang tot alle video's die op het gesloten Babybalance platform staan, in je zwangerschap, kraamweek en de eerste drie maanden na je uitgerekende datum. Samen met elk trimester een online e-magazine.
 • Je zorgverzekeraar vergoedt volledig het Babybalance-premiumaccount naast je kraamzorg bij jou in de buurt.
 • Je betaalt geen eigen bijdrage of eigen risico voor een Babybalance-account.

Babybalance altijd erbij, want er geldt geen kraamzorguren aftrek meer.

Lees hier het hele bericht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, geldt ook voor haar labels.
" Deze zorg is geen reguliere kraamzorg, hiervoor wordt dus geen eigen bijdrage in rekening gebracht. Er worden ook geen uren in mindering gebracht op de geindiceerde/te leveren uren reguliere zorg" 

Zorgverzekeraar Menzis en haar labels volgt het beleid van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

6.              Waarom kan ik niet alle video's bekijken?

 •         Je bent niet ingelogd
 •         Je hebt nog geen account aangemaak
 •         Je hebt geen geactiveerd premiumaccount omdat je gegevens worden gecontroleerd. 
          En/of je gegevens zijn niet juist ingevuld. Bij niet de juiste gegevens ontvang je een email. Check 
          hiervoor ook je Spambox.
 •         Je hebt geen zorgverzekeraar die een Babybalance-premiumaccount vergoed

Welke zorgverzekeraars vergoeden Babybalance?

Als je verzekerd bent bij één van deze zorgverzekeraars, dan krijg je onbeperkt toegang tot Babybalance gedurende de hele periode van voor en na de geboorte van je baby.

Staat jou zorgverzekeraar er niet tussen?
Neem dan contact op met je zorgverzekeraar via hun speciale geboorte en/of kraamzorglijn. Vraag en laat hen weten dat je graag het Babybalance account vergoed wilt krijgen. 

Een Babybalance account wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Plus je betaalt geen Eigen bijdrage of Eigen risico. Het Babybalance account is altijd in combinatie met kraamzorg uit jouw buurt.

Belangrijk om te weten
Het kan zijn dat je een betalingsoverzicht ontvangt van je zorgverzekeraar met de volgende melding;
Onder het kopje "Eigen Bijdrage"staat dat er EURO 18,00 niet wordt vergoed aan Babybalance. Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij jou en kun je verder negeren. Je ontvangt geen factuur van Babybalance, je zorgverzekeraar brengt deze kosten niet in rekening en deze worden ook niet automatisch afgeschreven.

Vragen en antwoorden voor kraamzorgaanbieders

Wat biedt Babybalance mij?

Iedere kraamzorgorganisatie, verloskundige praktijk of VSV kan met Babybalance een samenwerkingsverband aangaan. Met Babybalance kun je je service naar je cliënten vergroten, je werkdruk verlagen en je kennis over geboortezorg aanvullen en verrijken. Je helpt ouders ook door hen de video’s te laten zien waardoor zij, samen met jouw professionele adviezen hun baby een veilige en gezonde start te geven.

Alle video's die antwoord geven op allerlei vragen waar (aanstaande) ouders mee kunnen zitten, zijn getoetst door het Kenniscentrum Kraamzorg. Ze voldoen daarmee aan alle richtlijnen. Dat betekent altijd zekerheid en geeft ouders een veilig gevoel.

Je kunt de video's tevens gebruiken bij intakes bij gezinnen, instructiemateriaal tijdens informatiebijeenkomsten, bijscholing of andere gelegenheden. Hier een aantal voordelen voor jou op een rij, die helpen om de werkdruk te verlagen:

 • Het kan juist een mooie ondersteuning zijn voor (aanstaande) ouders die weinig kraamzorg thuis kunnen of willen afnemen. Hierdoor heb je soms minder tijd voor bepaalde instructies en informatie die misschien wel in de video’s te zien zijn. Deze kun je gebruiken voor extra ondersteuning
 • Wanneer je bij (aanstaande) ouders werkt die de Nederlandse taal niet goed beheersen.
  Binnenkort (2021) komen er meertalige films.
 • Wanneer je bij (aanstaande) ouders werkt die laaggeletterd of minderbegaafd zijn,
 • Naslagwerk voor de (aanstaande) ouders als jij als kraamverzorgende of verloskundige niet aanwezig bent tijdens de kraamperiode of na afsluiting van je zorgverlening.

Aanvullend promoot Babybalance de afname van professionele kraamzorg thuis, omdat Babybalance alleen in combinatie met fysieke kraamzorg afgenomen kan worden.

Wat kan ik doen wanneer ik bij een zwangere of pas bevallen cliënt ben die graag gebruik wil maken van de Babybalance-video’s?

Iedere (aanstaande) ouder heeft zelf de mogelijkheid om te kiezen voor toegang tot de volledige video’s. Welke voorwaarden hier aangekoppeld zijn kun je lezen bij vraag B5, kop “Antwoorden voor ouders”.
Babybalance wordt vergoed vanuit de basisverzekering en daarnaast neemt Babybalance haar deel van de Wettelijke eigen bijdrage voor haar rekening die iedere ouder betaalt voor fysieke kraamzorg.

Wanneer jou cliënt graag gebruik wil maken van de video’s of jij als zorgverlener vindt dat dit een mooie ondersteuning voor de zorg kan zijn. Jou cliënt kan op elk tijdstip in de zwangerschap tot en met de laatste dag van de kraamzorg een Babybalance-account aanmaken.

Hiervoor kan jou cliënt zich aanmelden via het aanmeldformulier op onze website. Hier moet zij dan alle gegevens invullen en bij akkoord wordt binnen 2 werkdagen haar Babybalance-pr3emiumaccount geactiveerd.

Voor vragen hierover neem dan via het contactformulier met ons contact op.

Wat doet Babybalance voor mijn vakgebied?

De wereld van de kraamzorg is in de 21ste eeuw sterk veranderd. Jij weet als geen ander dat de cliënt minder om huishoudelijke ondersteuning vraagt. Ze heeft veel meer behoefte aan deskundig advies en een goede monitoring van de ontwikkeling van de pasgeborene. De kraamzorg staat voor de opgave om daar goed op in te spelen.

Zoals we bij de eerste vraag al aangaven, draagt Babybalance draagt daar een belangrijk steentje aan bij met de voorlichting en instructiefilms. Dat ondersteunt jou als professional in je werk, vergroot de kwaliteit en draagt bij aan waardering voor het vak. Het grote voordeel, dat fysiek en digitaal elkaar versterken. versterken.

Daar zijn ook grote partijen uit de zorg van overtuigd geraakt. Babybalance heeft het Zorginstituut Nederland, het Ministerie van VWS, het NZa en de Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Menzis en hun labels enthousiast weten te maken over haar product. Met als gevolg dat de geboortezorg van Babybalance als e-Healthproduct wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Ik heb suggesties voor video’s

Wij horen graag van je welke onderwerpen jij als kraamverzorgende of verloskundige in de video’s terug zou willen zien. Welke informatie ontbreekt of aan welke voorlichting en instructies zou jij graag terug willen zien in de video’s. Wij horen graag van je en laat het ons weten via het contactformulier.

Diversen

Hoe gaan jullie om met de privacy van mijn gegevens?

Wij gaan uiterst zorgvuldig om met de informatie die je opgeeft. Meer informatie vindt je in ons privacy beleid.

Is Babybalance commercieel?

Babybalance is een bedrijf en verstrekt in haar video’s deskundige en betrouwbare informatie. Wij geven geen waardeoordeel over welke verzorgings- of andere baby producten het beste gebruikt kunnen worden. Om die reden zie je op onze site ook geen advertentiebanners.
Wij geven zo onafhankelijk mogelijk advies over jou en de zorg voor je baby tijdens je zwangerschap, je kraamtijd en de periode daarna (tot en met drie maanden na de geboorte).

Jullie filmen baby’s, is dat ethisch verantwoord?

Babybalance is zich bewust van de ethische normen en past deze met de grootst mogelijke zorgvuldigheid toe. De baby’s uit de premiumvideo's worden gefilmd met toestemming van de ouders. Je kunt de video’s niet kopiëren en op andere sites plaatsen. Op YouTube is slechts een korte trailer te zien.

Ik en mijn baby willen wel meedoen in een video. Kan dat?

Je bent harte welkom om je op te geven! Samen met professionals en jouw baby breng je verschillende handelingen in beeld die andere ouders helpen om voor hun baby te zorgen. Je kunt je opgeven via het contactformulier!
Vermeld a.u.b. je naam, adres en telefoonnummer waar we je overdag kunnen bereiken en wanneer je gaat bevallen of hoe oud je baby al is. Dan nemen we contact met je op om de mogelijkheden te bespreken en eventueel afspraken te maken.

Ik heb suggesties voor video’s.

Als ouder weet je precies wat je nodig hebt of waar behoefte aan is.  We stellen je dan ook graag de vraag: ‘Wat wil jij zien en leren?’. Het antwoord daarop vernemen we graag via Facebook of neem contact met ons op via het contactformulier.
Het stelt ons in staat om premiumvideo's te ontwikkelen die aansluiten bij jouw behoefte. We horen graag van je want Babybalance is er voor jou!

Aangesloten zorgverzekeraars & partners

Zorgverzekeraars
Zilveren kruis
Interpolis
FBTO
De Friesland
Menzis
anderzorg
Hema
PMA
Onze partners
STAP
MoedersvoorMoeders
RIVM
Voedingscentrum
12maandenzwanger
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven