Terug

Blogs

Wanneer beval ik met keizersnede

WAT IS EEN KEIZERSNEDE

Een keizersnede ook wel sectio caesarea genoemd is een operatie waarbij de baby via een snee in de buikwand wordt geboren. Je krijgt voor een keizersnede bijna altijd een ruggenprik ook wel epiduraal genoemd. Dit wordt gedaan door de anesthesist. Nadat de ruggenprik is gezet kan de gynaecoloog en assistenten de baby gaan halen.

In Nederland bevalt ongeveer 17 van de 100  vrouwen met een keizersnede waarvan 50% gepland en 50% ongepland.

 

thumb
Keizersnede

De gynaecoloog zet een incisie in je buikwand, vlak boven je schaambeen. Deze incisie gaat door verschillende lagen van je buik, hierdoor haalt de gynaecoloog de baby naar buiten. Door de ruggenprik voel je geen pijn omdat je onderlichaam verdooft is, je kunt alleen wel een beetje druk voelen wanneer je baby wordt geboren.

De operatie vanaf de start tot dat de baby is geboren duurt hooguit 5 minuten. Het hechten van de keizersnedewond duurt wel wat langer want dit is nogal pricisie werk. De gehele operatie duurt ongeveer 30 - 45 minuten. Na de keizersnede verblijf je nog zo'n 2 á 3 dagen in het ziekenhuis voordat je naar huis mag. Thuis ontvang je dan nor een paar dagen kraamzorg.

Wanneer een keizersnede

Een keizersnede wordt in Nederland alleen gedaan wanneer een vaginale bevalling niet kan of dat dit risico's met zich meebrengt voor de moeder en/of voor haar baby. Afhankelijk van de situatie kan dit een geplande of ongeplande keizersnede worden en in sommige situaties een spoedkeizersnede.
 


De keizersnede incisie net boven je schaambeen wordt ook wel bikinisnee genoemd.


 

thumb
Geplande keizersnede

Bij deze 2 situaties is een keizersnede de enige mogelijkheid

 • Als de baby dwars ligt.
 • Als de placenta (moederkoek) voor de uitgang van de baarmoeder ligt.   

Soms zijn er situaties dat een vaginale bevalling meer nadelen heeft ten opzichte van een keizersnede zoals bijvoorbeeld;

 • Wanneer je grote kans hebt op incontinentie van ontlasting door bijvoorbeeld ontstekingen of opeaties rondomje anus.
 • Als er bij een vaginale bevalling de kans is dat dit de baby zal beschadigen.
Zelf beslissen

Er zijn situaties wanneer het niet duidelijk is welke bevalling nu het beste is voor moeder en haar kind. Samen met je gynaecoloog en ook verloskundige kun je dit dan bespreken en samen met hen zelf beslissen welke keuze goed voor jullie is.

In de volgende situaties krijg je deze vraag:

 • De baby ligt in stuit.
 • Je hebt al eerder een keizersnede gehad.
 • Of zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie, bij een vleesboom en je baby kan hierdoor niet indalen, bij meerlingen van 3 of meer.


Belangrijk 
Elk ziekenhuis heeft zijn eigen beleid hierin ook al zijn er landelijk protocollen. Daarom is het belangrijk om dit altijd met je eigen gynaecoloog en ook verloskundige goed te bespreken. Welke voor-en nadelen er zijn in jouw persoonlijke situatie. Want uiteindelijk ben jij die beslist!

Zelf kiezen voor keizersnede

Soms zijn er situaties dat een zwangere zelf wil kiezen voor een keizersnede. Belangrijk om dan eerst te onderzoeken wat de reden hiervoor is. Dit kan zijn angst voor vaginale bevalling of vervelende ervaringen door vorige bevallingen. Wanneer je deze angst hebt bespreek dit dan al vroeg in je zwangerschap met je eigen gynaecoloog of verloskundige.

thumb

Wanneer er medisch geen reden is voor een keizersnede dan is een vaginale bevalling medisch gezien het veiligt voor jou en je baby. Bespreek met je eigen verloskundige of gynaecoloog je angsten en informeer bij hen welke ondersteuningen er voor jouw mogelijk zijn die jouw het vertrouwen kunnen geven in een vaginale bevalling.


Wist je dat je bij een (on)geplande keizersnede ook je partner aanwezig mag zijn.


 

thumb
Ongeplande keizersnede

Tijdens de bevalling kunnen er verschillende momenten zijn waarop er besloten wordt dat er een keizersnede nodig is.

 • Zuurstof te kort bij je baby.
 • Geen ontsluiting of deze gaat niet verder zelfs na het krijgen van medicijnen om weeen krachter te maken.
 • De weeen zijn wel sterk genoeg alleen je baby's hoofd komt niet dieper of het blijkt dat je bekken te nauw is.
 • Conditie van je baby gaat achteruit.
 • Je hebt een infectie opgelopen.

Soms kan het gebeuren dat in één van bovenstaande situaties het een spoedkeizersnede kan worden.
 

Risico's keizersnede

Een keizersnede is een (buik)operatie en hieraan zijn wel een aantal risico's gekoppeld voor de moeder. Voor de baby is een keizersnede niet beter of slechter dan een vaginale bevalling.

risico baby

 • Bij een geplande keizersnede kan er wat vaker tijdelijke ademshalingproblemen zijn.

Hoe verder in de zwangerschap hoe kleiner de kans erop. Een geplande keizersnede wordt daarom het liefst pas na de 39e week van de zwangerschap gedaan.

risico moeder

 • Bloedingen tijdens de keizersnede.
 • Nabloeding.
 • Hierdoor meer kans op bloedarmoede.
 • Trombose
 • Wondinfectie.
 • Mogelijk problemen bij de volgende bevalling, door de littekenwond.

Meer risico's bij een ongeplande keizersnede, bij overgewicht, wanneer je diabetes hebt of je hebt meerdere keizersnedes gehad.

Andere mogelijke risico's zijn de bijwerkingen van de ruggenprik of narcose zoals misselijkeheid, hoofdpijn of pijn in de rug. Meestal verdwijnen deze klachten na een aantal dagen.
Soms komt het voor dat vrouwen depressieve gevoelens krijgen en dan vooral na de ongeplande keizersnede. Belangrijk om hiervoor op tijd hulp te zoeken door naar je huisarts, verloskundige of gynaecoloog te gaan en dit te bespreken. Je bent niet de enige moeder met deze klachten!


Gentle sectio • vrouw vriendelijke keizersnede

In steeds meer ziekenhuizen veranderen ze de standaard keizersnede procedure naar deze moeder- en kindvriendelijke operatie. Vooral wanneer het een geplande keizersnede wordt.
Wanneer er gekozen wordt voor de gentle sectio dan is er vooraf meer overleg tussen gynaecoloog en ouders. Zodat ouders weten wat ze kunnen verwachten en ook hun wensen kunnen vertellen.

Wat is er anders

 • Aangename temperatuur in operatiekamer, weinig omgevings geluid, gedimd licht en eventueel eigen muziek van ouders.
 • Zodra het hoofdje wordt geboren worden doeken verlaagd zodat ouders hun kindje geboren zien worden.
 • De baby wordt langzaam gehaald, op eigen tempo.
thumb
 • Baby blijft zoveel mogelijk bij de moeder.
 • Moeder krijgt zo snel mogelijk haar baby bij zich, huid op huid.
 • Wanneer borstvoeding mogelijk is wordt dit ook gestimuleerd.
 • De navelstreng wordt niet meteen door geknipt en afgenaveld.
 • Gedurende de gehele operatie en daarna is de partner aanwezig.
   

'WALKING THE BABY OUT'
De baby wordt geboren op eigen tempo, naar buiten 'geduwd' door het samentrekken van de baarmoeder.


 

thumb
Herstel na een keizersnede

Belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Na de eerste dagen in het ziekenhuis en de kraamweek moet je het daarna zeker nog de eerste zes weken rustig aan doen. Want je hebt tenslotte een operatie achter de rug, waarschijnlijk ook nog pijn bij de keizersnedewond en je bent net moeder met zeker gebroken nachten. 

Het kost dan tijd om te herstellen. Ook is het dan heel fijn om extra hulp te hebben van je partner, familie of vrienden. Schroom je niet om deze hulp te vragen. Zeker omdat je ook geen zwaar huishoudelijk werk mag doen, je het rustig aan moet doen met autorijden, niet intensief kan sporten, moet oppassen met onverwachtse bewegingen en dit allemaal in combinatie met het verzorgen en voeden van je baby.
 


 Neem je tijd en rust om te herstellen maar vergeet niet om te genieten van je pasgeboren baby!


 

Deze video van Jesse Franks, ICAN, International Cesarean Awarness Network, laat heel eenvoudig zien wat er gebeurt bij een keizersnede.

Paar aanvullende tips

VOOR OPNAME

 • Tas meenemen voor jezelf voor een aantal dagen ziekenhuis verblijf, bekijk onze video 'Bevalling wat neem je mee'
 • Vergeet niet het fototoestel, telefoon, spullen voor je baby.
 • Kostbaarheden zoals sieraden, geld en papieren thuislaten.
 • Nagels niet lakken voor de opname.
 • Voor opname niet het schaamhaar scheren dit i.v.m. kleine wondjes en daardoor verhoogde kans op infectie aan de operatie/keizersnede wond.

Ben je zwanger en bestaat er de kans dat je via keizersnede moet bevallen? Informeer dan goed welke vorm van keizersnede in jouw ziekenhuis wordt gedaan, is dit de standaard of de vrouw-vriendelijke keizersnede. Je verloskundige of gynaecoloog kan je hier zeker meer over vertellen. Het is altijd fijn dat je een goed gevoel overhoudt aan de geboorte van je kindje en de keuzes die er zijn gemaakt.

 

Bron

 • Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)
  www.deverloskundige.nl
 • Nederlandse Vereniging vanObstetrie en Gynaecologie (NVOG)
 • Patientenplatform: www.degynaecoloog.nl
Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Ramadan, zwanger en borstvoeding

De Ramadan, start in 2024 op zondagavond 10 maart en duurt tot en met dinsdagavond 9 april. 

Lees meer Path

De basic baby uitzetlijst

Je hebt veel spullen nodig als je een baby verwacht. Van kleding voor je kindje tot de lakentjes voor het bedje en nog veel meer. Je kunt  onze basic baby uitzetlijst als checklist gebruiken bij het winkelen. Deze lijst is een advies!

Lees meer Path

Het kraampakket

Wij hebben alles wat je wilt weten over het kraampakket voor je op een rijtje gezet. Zoals; wat en waarvoor heb je het nodig, hoe kan je het aanschaffen en wat kan je met de overgebleven spullen doen. 

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven