Terug

Blogs

Kraamfeest of toch kraambezoek

Één van de allerleukste dingen om tijdens je zwangerschap al over na te denken, is de manier waarop jullie je baby straks trots aan de omgeving gaan laten zien. Kiezen jullie voor de persoonlijke kraambezoekjes of wordt het een kraamfeest? Steeds meer ouders kiezen voor het laatste, maar het traditionele kraambezoek heeft ook zijn voordelen. 

Bij een traditioneel kraambezoek komen (naaste) familie, dierbare vrienden en minder hechte relaties om de beurt langs om je kindje te bewonderen. Een kraamfeest is een georganiseerd feest waarbij je iedereen in één keer uitnodigt.
Lees de tips van deze twee en maak je eigen keuze!

Kraambezoek: intiem en gezellig

Persoonlijke kraambezoekjes zijn vaak intiem en gezellig en je hebt echt even tijd voor elkaar. Je kunt zelf bepalen wanneer de visite komt, zodat je genoeg rust kan nemen.

 

thumb

Kaambezoek tips

  • Ontvang de eerste week tot tien dagen alleen familieleden en dierbare vrienden; mensen bij wie je op je gemak voelt.
  • Ontvang niet te veel mensen tegelijk.
  • Plan één dagdeel in voor bezoek zodat jullie bijvoorbeeld in de middag en de avond dingen voor je zelf kan doen, wat je fijn vindt.
  • Stuur de geboortekaartjes een week later, zodat je in die eerste kraamweek lekker rustig kunt bijkomen en genieten, zonder telefoontjes en bezoekjes van die verre tante.
  • Vermeld op geboortekaartjes bezoek- en of rusttijden.
  • Laat je baby niet voortdurend van hand tot hand gaan. Hier kan je baby erg onrustig van worden door de vele prikkels die je baby binnen heeft gekregen.
     

Voordeel kraambezoek; je hebt tijd genoeg om met je bezoek te praten.


Kraamfeest: Alle visite in één keer

Lijkt het jullie fijner om de kraamweken in alle rust door te brengen met je gezin dan is een kraamfeest misschien wel iets voor jullie. Een kraamfeest is ook een uitkomst als je wat meer tijd nodig hebt om te kunnen herstellen van je bevalling of als je baby nog een tijdje in het ziekenhuis moet blijven. 

Je kunt je kraamfeest heel goed zelf regelen thuis maar je kan het ook laten doen door een bedrijf die onder andere kraamfeesten organiseren. Dit bedrijf verzorgt de catering, de versiering, de ruimte en de inrichting van je kraamfeest. Vaak zorgen ze ook voor een gastenboek en kraamattenties. 

 

Kraamfeest zelf organiseren tips

  • Bedenk wie je wilt uitnodigen.
  • Kies een goede locatie: Afhankelijk hoeveel mensen je wilt uitnodigen en ook van het weer kun je een kraamfeest thuis, in een zaaltje of buiten geven.
thumb
  • Geboortekaart/kraamfeest: Als je besluit om een kraamfeest te geven zet dit dan op je geboortekaartje, met de datum en tijdstip of op een apart inleg vel. Dat scheelt je weer een extra kaartje om je gasten uit te nodigen.
  • Datum en tijdstip: Een goed moment is 6 tot 8 weken na de bevalling en/of na thuis komst van jou en je baby uit het ziekenhuis. Vermeld duidelijk de begin en eindtijd (meestal maximaal 3 uur) van het kraamfeest.
  • Maak duidelijke regels met je partner wie jullie baby verzorgt,  vasthoud en hoe lang de baby te bewonderen is voor het bezoek.
  • Hou er rekening mee dat je baby niet te lang te veel prikkels binnen krijgt, hier kan je baby erg onrustig van worden.
  • Vraag hulp van familie en vriendinnen om te helpen bij de voorbereidingen en tijdens het feest zelf.
  • Richt voor de kleintjes een apart hoekje in met speelgoed, teken- en knutselspullen.

 


Kraamfeest: Regel veel voor je bevalling en schrijf je wensen op!


 

Handige voorbereiding tips

  • Koop een leuk plakboek en laat iedereen een leuk stukje schrijven gericht aan je baby. Je kan er later een foto bij plakken.
  • Koop een paar wegwerp fotocamera's zodat iedereen spontane foto's kan maken.
  • Maak al een verlanglijstje, mensen gaan je zeker daarover voor opbellen. 
  • Je kunt tegenwoordig leuke geboorte snoep- en suikerwerk kopen, in blauw of roze. Weet je het geslacht van je baby , dan kun je het al tijdens je zwangerschap aanschaffen. Anders kun je van te voren research doen zodat iemand anders je boodschappen kan gaan halen.
  • Dit geldt ook voor slingers, ballonnen, etc. 
  • Hapjes ideeën: Natuurlijk beschuit met muisjes; cupcakes; soesjes; augurken met de mededeling dat je ze niet meer eet; stokbrood met tapenade, kruidenboter, etc; chocolaatjes en voor de kinderen bijvoorbeeld poffertje, even in de magnetron en klaar!
  • Geboorte taart: Je kan er voor kiezen om de taart zelf te maken (kan ook door oma en/of een vriedin) of te bestellen bij de bakker. Als je het geslacht al weet zou je de geboortetaart al kunnen uitzoeken tijdens je zwangerschap. En als je baby is geboren hoef je alleen maar de geboortetaart te bestellen. Lekker makkelijk!  


Alles wat je van te voren kan aanschaffen met een lange houdbaarheidsdatum of kan regelen, doe het tijdens je zwangerschap! Je hebt het staks druk genoeg met je baby! 


BELANGRIJK

Bezoek die verkouden is of een koorstlip hebben kunnen beter een andere keer op bezoek komen!

 


Twee feestjes op één dag kan ook,'s ochtends voor de familie en 's middags voor vrienden en kennissen.


 

Bron

  • Babybalance
  • Foto: "Beschuit met muisjes" Pinterest

 

Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Baby weetjes

Allemaal leuke baby weetjes! Heerlijk leesmateriaal voor tijdens de laatste loodjes. 
 

Lees meer Path

How to-video’s over je pasgeboren baby

Het is 3.24 uur ‘s nachts. Je pasgeboren baby huilt. Je haalt hem uit zijn wieg om te kijken wat er aan de hand is: ‘Wat zou hij bedoelen? Heeft hij honger, wil hij een schone luier of heeft hij darmkrampen?’ 

Lees meer Path

Het Boogschutter kind

Je kind heeft het sterrenbeeld Boogschutter als hij of zij is geboren tussen 22 november en 21 december. Wij hebben hier wat eigenschappen en leuke weetjes van het Boogschutter-kind voor je op een rijtje gezet.

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven