Terug

Blogs

Voorkeurshouding bij je baby

Soms kan je baby het prettig vinden om steeds in de zelfde houding te liggen. Dit noemen we een voorkeurshouding.
Doordat je baby nog een zachte schedel heeft, kan dit zorgen voor een 'afgeplat hoofdje'.

In de eerste vier weken is het risico het grootst dat je baby een 'afgeplat hoofdje' kan ontwikkelen. Het is niet ernstig, maar het hoofdje van je baby kan hierdoor een andere vorm hebben dan normaal. Het gaat vaak geleidelijk weer over, maar soms niet.
Wat kun je hieraan doen? Wij geven je een paar makkelijke tips!

Tips voor als je baby gaat slapen
thumb

 

 • Leg je baby vanaf de geboorte op zijn/haar rug in bed. Door het hoofdje van je baby afwisselend naar links of rechts te leggen voorkom je een voorkeurshouding voor één kant.
 • Maak het bed af en toe omgekeerd op, zodat het raam zich aan de andere kant bevindt. Je baby is namelijk erg op licht gericht en zal daardoor eerder de andere kant opkijken.
 • BELANGRIJK: Probeer de voorkeurshouding niet te voorkomen door steunen in het bed te leggen. Voorwerpen in bed kunnen gevaarlijk zijn voor je baby!
   

Tips voor als je baby wakker is

De rug- en nekspieren helpen ontwikkelen 

Leg je baby vanaf de eerste weken als hij/zij wakker is een paar keer per dag kort op de buik, zolang je baby dit leuk vindt. Dit kan bijvoorbeeld al tijdens het aankleden en verzorgen van je baby. In het begin zal het misschien een paar seconden zijn. Op een gegeven moment zal je baby het langer vol kunnen houden.

Je baby ontwikkeld zo sterke rug-en nekspieren en ligt hierdoor ook niet altijd op zijn (achter)hoofd.
 

thumb
thumb

Nog meer makkelijke tips!  

 • Geeft je flesvoeding, neem je baby de ene voeding op je linkerarm en de volgende voeding op je rechterarm. Bij borstvoeding doe je dit al automatisch.
 • Tijdens het aankleden en verzorgen van je baby kan je je baby rechtvoor je neerleggen op het aankleedkussen. Hierdoor kijkt je baby jouw recht aan. Als het niet kan, leg je baby dan afwisselend naar links en rechts op het aankleedkussen.
 • Als je je baby tegen je schouder legt, de ene keer tegen je linkerschouder en de volgende keer tegen je rechterschouder.
 • Leg speelgoed in de box zo neer dat je baby afwisselend naar links en naar rechts kan kijken of hang aan de minst favoriete kant een zwart/wit babykaartje op. Dit stimuleert ook nog eens de hersencellen, waardoor er meer verbindingen gemaakt worden. Wat leidt tot een beter zicht en begrip bij je baby.
 • Wissel ook de kijk-richting waarop je baby in de box ligt af. 

Alle tips zijn bedoeld om je baby te leren het hoofd zelf naar beide kanten te draaien en zich symmetrisch te ontwikkelen.
In het begin kost het jou en je baby zeker veel tijd en energie, en is het resultaat niet altijd direct zichtbaar.
Toch is het belangrijk dat je doorgaat, je inzet wordt uiteindelijk beloond!

 


Trek de aandacht van je baby vooral met je gezicht en je stem !Meer informatie 

Over het voorkomen en wat je kunt doen wanneer je baby toch een voorkeurshouding heeft vind je in deze folder van Nederlands Centrum Jeugdgezondheidzorg.
 

Bron

 • Stichting Opvoeden.NL
 • Nederlands Centrum Jeugdgezondheidzorg
Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

De eerste uren alleen thuis met je baby

De eerst nacht alleen met je baby is best wel spannend. De kraamzorg thuis of in het ziekenhuis heeft je zeker al wat tips gegeven. Wat kun je verwachten en wat moet je doen?
 

Lees meer Path

Ramadan, zwanger en borstvoeding

De Ramadan, de Islamitische vastenperiode, start vrijdagavond 1 april en duurt tot en met zondag 1 mei.  Voor  moslim vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt hierin een uitzondering gemaakt.

Lees meer Path

Veelgestelde vragen over slapen

Regelmatig vragen ouders ons voor advies over het slaapritme van hun jonge baby. Deze vragen beantwoorden wij zo goed mogelijk. Degene die hier veel meer over kan vertellen is slaapcoach Patricia Luppers. Lees haar blog.

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Terug naar boven