Terug

Blogs

Opgezette borstjes & heksenmelk

In de eerste weken na de geboorte kan je baby opgezette borstjes hebben. Dit komt zowel bij jongetjes als bij meisjes voor. Soms kan er uit één of beide tepels zelfs een druppeltje melk uitkomen, er wordt gesproken over tepeluitvloed. In de volksmond wordt dit ook wel "heksenmelk" genoemd. 

Opgezette borstjes en heksenmelk worden door de werking van hormonen van de moeder veroorzaakt. De hormonen zijn via de navelstreng ook in de bloedbaan van je baby terecht gekomen. Na de geboorte stopt de toevoer van hormonen via de moeder en je baby maakt zelf deze hormonen niet aan. Deze hormonen zorgden er tijdens je zwangerschap voor dat je lichaam zich ging voorbereiden op de borstvoeding.

Wat zijn opgezette borstjes

Opgezette borstjes bij je baby is een zwelling van het klierweefsel. De tepels van je baby zijn zichtbaar opgezwollen. Je voelt ook harde schijfjes als je met je hand over de borst van je baby wrijft.
 


Opgezette borstjes & heksenmelk is een onschuldig kinderkwaaltjeWat is heksenmelk

De heksenmelk is over het algemeen helder, wit en/of doorschijnend vocht wat uit de tepels van je baby kan komen. Vaak komt de heksenmelk vlak na de geboorte voor en bij ongeveer 6% van de baby's die rond de uitgerekende datum zijn geboren.

Wat kun je doen

De opgezette borstjes en de heksenmelk kan geen kwaad en verdwijnt vanzelf weer binnen een paar weken, maar kan soms ook pas na enkele maanden. Het beste wat je kunt doen is dus gewoon afwachten. 
BELANGRIJK: Probeer niet om de heksenmelk eruit te drukken. Dit zal de heksenmelk niet sneller laten verdwijnen en je doet je baby hiermee alleen maar pijn. ADVIES: Kom er niet aan!

Wanneer naar de huisarts

Je hoeft niet naar de huisarts wanneer er alleen sprake is van opgezette borstjes en heksenmelk. In de volgende gevallen is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan.

thumb
  • Wanneer één of beide borsten van je baby gezwollen, rood én warm zijn, dit kan wijzen op een ontsteking.
  • Wanneer je baby pijn heeft aan de gezwollen borstklieren.
  • Wanneer er in plaats van helder wit vocht, bloederig vocht en/of pus uit de tepels van je baby komt. 

Als er sprake is van bovenstaande verschijnselen heeft je baby waarschijnlijk ook koorts.

Leuk om te weten

Wist je dat het verschijnsel "heksenmelk" voor het eerst beschreven werd in het jaar 1684. De mensen geloofde toen dat als de melk van de pasgeboren baby niet werd afgekolfd er heksen aan de borst van de baby zouden drinken en op die manier hun vloek op het kindje achterlieten.
 


Heksenmelk komt bij 6% van de baby's voor, zowel bij jongetjes als bij meisjes.


 

  • Babybalance
  • Opvoeden.nl
  • Kopfoto van Angela Duxbury
Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Ramadan, zwanger en borstvoeding

De Ramadan, start in 2024 op zondagavond 10 maart en duurt tot en met dinsdagavond 9 april. 

Lees meer Path

Hoe kleed ik mijn baby warm genoeg aan!

Veel ouders zijn hier onzeker over omdat elk seizoen verschillend is betreffend temperaturen. In ons blog geven we je hierover een paar tips zowel voor in huis als ook wanneer je samen met je baby naar buiten gaat.

Lees meer Path

De eerste uren alleen thuis met je baby

De eerst nacht alleen met je baby is best wel spannend. De kraamzorg thuis of in het ziekenhuis heeft je zeker al wat tips gegeven. Wat kun je verwachten en wat moet je doen?

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven