Terug

Blogs

Je baby laten boeren

Als je baby drinkt komt er meestal ook wat lucht mee zijn maag in. Dit komt dat je pasgeboren baby het nog moeilijk kan vinden om tegelijkertijd te slikken en te ademen. Hierdoor kan je baby lucht meehappen. Ook kan je baby moeite hebben met het aanhappen en goed vacuüm zuigen van de borst of fles waardoor er lucht meekomt.

De lucht die hierdoor in de maag zit, moet eruit. Als de lucht er niet uitkomt met een boertje, kan het later ook krampjes in de buik geven. Lucht in de maag geeft bovendien sneller een vol gevoel, waardoor je baby misschien eerder stopt met drinken terwijl je baby toch eigenlijk nog niet genoeg heeft gedronken. Je baby even tussen de voeding door een boertje laten doen is dan misschien wel de oplossing. Er wordt dan weer ruimte vrij gemaakt in de maag van je baby zodat je baby weer verder kan drinken.

 


"Hij moet eerst nog even een boertje laten"
Dit hoor je vaak standaard nadat je baby heeft gedronken.



Wat zijn de oorzaken 

Naast dat je baby nog niet zo goed tegelijkertijd kan ademen en drinken. En moeite kan hebben met aanhappen en vacuüm zuigen van de borst of fles. Zijn er nog meer oorzaken die ervoor zorgen dat je baby een boertje moet laten.

  • Je baby drinkt te gulzig. 
  • De spijsvertering, deze werkt bij je baby nog niet optimaal. Dit komt omdat deze nog verder moet ontwikkelen. Hierdoor heeft je baby vaker last van gasvorming en boeren.
  • Sterk toeschietreflex, je baby krijgt hierdoor meer voeding binnen dan normaal. 
  • Bij kunstvoeding, het mengen van de voeding met het water kan voor luchtbelletjes in de voeding zorgen. TIP: Roer met een vork of lepel de poeder door het water in plaats van te schudden. Schudden geeft veel luchtbelletjes in de kunstvoeding. 

Verschillende manieren om je baby te laten boeren

Er zijn verschillende manieren om je baby te laten boeren. Je zult zelf moeten uitvinden wat jouw baby de fijnste manier vindt. Er zijn baby's die niet direct boeren. Geen zorgen, het kan soms wel 30 minuten duren. Een spuugdoekje of hydrofiele luier is altijd wel handig om dan onder het hoofdje van je baby te leggen, mocht er toch wat voeding omhoog komen tijdens het boeren. 

thumb
  • Hoofdje op je schouder.

Deze houding is heel bekend om je baby te laten boeren. Zorg ervoor dat je baby met zijn gezicht naar je toe ligt. Plaatst je hand onder de billen van je baby zodat je baby voldoende ondersteuning heeft. Nu kun je zachtjes over de rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee kan het boertje omhoog komen.   

thumb
  • Op schoot zitten

Zet je baby bij jezelf opschoot. Laat je baby nu iets naar voren buigen. Ondersteun je baby door je wijsvinger en duim onder de kin van je baby te plaatsen. Je andere vingers gaan automatisch de buik en borst van je baby ondersteunen. Nu kun je zachtjes over de rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee kan het boertje omhoog komen. 

thumb
  • Liggend op je onderarm.

Je legt je baby op je onderarm zo neer dat je baby met zijn gezicht van je af ligt. Je kunt het hoofdje van je baby ondersteunen door je hand te gebruiken. Nu kun je je baby iets naar voren laten buigen en zachtjes over de rug wrijven of zachtjes kloppen. 

Het kan geen kwaad als je baby tijdens of na de voeding in slaapt valt. Het is geen must om je baby te laten boeren. De ene keer boert je baby wel en de andere keer niet.

Spugen tijdens het boeren

Het gebeurt wel eens dat je baby tijdens het boeren wat spuugt. Er komt dan wat voeding mee wanneer de lucht omhoog komt, ook wel een reflux genoemd. Een reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Dit is onschuldig en kan geen kwaad zolang je baby verder goed drinkt en blijft groeien.

BELANGRIJK: Wanneer je baby vaak moet spugen en je merkt dat je baby minder drinkt en groeit, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een refluxziekte of een allergie.
 


Er kan lucht in de maag van je baby komen, zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding. Waardoor er een boertje dwars kan zitten bij je baby. 


 

Bron

  • Babybalance
Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Ramadan, zwanger en borstvoeding

De Ramadan, start in 2024 op zondagavond 10 maart en duurt tot en met dinsdagavond 9 april. 

Lees meer Path

Hoe kleed ik mijn baby warm genoeg aan!

Veel ouders zijn hier onzeker over omdat elk seizoen verschillend is betreffend temperaturen. In ons blog geven we je hierover een paar tips zowel voor in huis als ook wanneer je samen met je baby naar buiten gaat.

Lees meer Path

De eerste uren alleen thuis met je baby

De eerst nacht alleen met je baby is best wel spannend. De kraamzorg thuis of in het ziekenhuis heeft je zeker al wat tips gegeven. Wat kun je verwachten en wat moet je doen?

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven