Terug

Blogs

Hoe leer ik mijn baby zelf in slaap vallen

En alles over slaapassociaties
Een slaapassociatie is iets wat een kindje nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Dit kan zoiets simpels zijn als een knuffel dat hij altijd bij zich heeft in bed, het geven van een speen of alleen al het aantrekken van de slaapzak. Door deze associatie krijgen de hersenen het signaal dat het tijd is om te gaan slapen en komt de baby als het ware in de slaapstand. Maar soms ontstaan er slaapassociaties waar je liever vanaf wilt, denk bijvoorbeeld aan het in slaap wiegen van jouw baby. In dit blog lees je alles over slaapassociaties.
 
Het bedritueel

Het is voor je baby fijn om een vast bedritueel te hebben. Een aantal handelingen in een vaste volgorde waardoor je baby weet dat het tijd is om te gaan slapen. Dit geeft duidelijkheid, hij weet wat er gaat  gebeuren en wordt niet zomaar ineens vanuit de gezellige woonkamer in een koud bedje gelegd.

Een bedritueel kan overdag bijvoorbeeld bestaanuit:

thumb
 • een liedje zingen.
   
 • een schonen luier.
   
 • slaapzak aantrekken.
   
 • nog even een knuffel.  

In de avond kun je daar bijvoorbeeld nog een badje aan toevoegen en nog een laatste voeding. Alle onderdelen uit dit ritueel zijn voor je baby een slaapassociatie. Je baby weet, hierna ga ik lekker slapen.
 


Een slaapcyclus van je baby duurt 45 minuten.Afhankelijke slaapassociaties

Soms heeft een baby moeite om zelf in slaap te vallen en heeft hij daar wat hulp bij nodig. Die hulp gewend snel en voor je het weet heeft jouw baby die hulp steeds nodig bij het in slaap vallen. Denk bijvoorbeeld aan in slaap vallen aan de borst of fles, je baby in slaap wiegen in je armen, in slaap vallen bovenop mama, in slaap vallen bij ouders in bed. Dan ontstaat een slaapassociatie waar je baby jou nodig heeft, een afhankelijke slaapassociatie. In het begin lijkt dit heel fijn want je hebt een manier gevonden om je baby lekker in slaap te laten vallen. Maar je baby zal deze hulp steeds nodig hebben om verder te kunnen slapen. Een slaapcyclus van een baby duurt 45 minuten. Daarna wordt hij even licht wakker om vervolgens de volgende cyclus in te gaan of echt wakker te worden. Een baby die met hulp in slaap valt, heeft die hulp dan weer opnieuw nodig om door te kunnen slapen. Het lukt hem dan niet zelf om die volgende cyclus te pakken.
 

Kun je dit voorkomen?

Een pasgeboren baby valt nog regelmatig tijdens een voeding in slaap. Dit is heel normaal. Maar vanaf ongeveer zes weken kun je je baby wel langzaam laten wennen aan het zelf in slaap vallen in het bedje of wiegje. 

 • Probeer je baby slaperig in het bedje te leggen zodat hij daar zelf in slaap kan vallen.
 • Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt.
 • Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
thumb

Valt je baby toch een keer aan de borst of fles in slaap dan is dat niet erg. Dan probeer je het gewoon weer bij het volgende slaapje. Probeer toe te werken naar een ritme waarin je de voedingen kunt geven zodra je baby wakker wordt. Zo gaat je baby de voeding niet associeren met slapen en bovendien drinkt een uitgeslapen baby effectiever! Na een nachtvoeding is het overigens prima om je baby weer slapend terug in zijn bedje te leggen.

 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het slapen wiegen of in slaap vallen in je armen.

thumb
 • Het is goed om je baby even lekker slaperig te maken in je armen of tegen je buik aan.
 • Zodra je ziet dat je baby slaperig wordt, kun je hem dan in zijn bedje leggen.
 • Je hoeft dan niet gelijk weg te lopen.
 • Je kunt erbij blijven tot je baby slaapt of er zelf lekker naast gaan slapen!
Wat als het niet lukt?

Soms zijn er onrustokers in het spel waardoor het jouw baby niet lukt om zelf in slaap te vallen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een reflux en je je baby steeds rechtop moet houden. Of als je baby geplaagd wordt door krampen of last heeft van zijn oren. In dit geval is het belangrijk om t zorgen voor voldoende slaap zodat er geen oververmoeidheid ontstaat. Het belangrijkste is dat je baby slaapt, hoe maakt niet zoveel uit. Slaapt je baby wel in de wagen? Dan is dat overdag een mooi alternatief voor het bedje. De wagen lijkt namelijk veel op het bedje maar door de beweging wordt je baby dan toch een beetje geholpen bij het in slaap vallen. 
 

Een andere manier is bijvoorbeeld de draagdoek als jouw baby rechtop gehouden moet worden.

Zorg dat je eerst de onrust onder controle hebt en je baby daar niet meer door geplaagd wordt. Daarna kun je je baby langzaam weer laten wennen aan het zelfstandig slapen in het bedje.

 

thumb

 


En lukt het niet?
Vraag hulp, je hoeft het niet alleen te doen!Slaapcoach

Dit blog is geschreven door slaapcoach Patricia Luppers van Dreamzzslaapcoaching
Voor vragen over slapen van jouw baby of heb je hulp of advies nodig? Dan kun je haar gerust mailen of een appje sturen. Voor meer informatie wat zij doet als slaapcoach kun je lezen op haar website www.dreamzzslaapcoaching.nl
 

thumb
 
,,Als slaapcoach en onrustdeskundige begeleid ik ouders om hun slecht slapende baby's en kinderen (van 0 tot 4 jaar) weer lekker te leren slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij het gezin en jullie situatie en in kleine haalbare stapjes''
Patricia Luppers

 

noot: 'Waar we hij schrijven, bedoelden we hij/zij'.
Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Ramadan, zwanger en borstvoeding

De Ramadan, de Islamitische vastenperiode, start 13 april en duurt tot en met 12 mei.Dit is de maand waarin vele moslims gaan vasten. Voor sommige mensen wordt hierin een uitzondering gemaakt waaronder moslimvrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Zij mogen zelf kiezen of ze mee doen omdat het vasten voor hen een extra belasting kan zijn.

Lees meer Path

Veelgestelde vragen over slapen

Regelmatig vragen ouders ons voor advies over het slaapritme van hun jonge baby. Deze vragen beantwoorden wij zo goed mogelijk. Degene die hier veel meer over kan vertellen is slaapcoach Patricia Luppers. Lees haar blog.

Lees meer Path

Opgezette borstjes & heksenmelk

In de eerste weken na de geboorte kan je baby opgezette borstjes hebben. Soms kan er uit de tepel "heksenmelk" komen.

Lees meer Path

Aangesloten zorgverzekeraars & partners

Zorgverzekeraars
Zilveren kruis
Interpolis
FBTO
De Friesland
Menzis
anderzorg
Hema
PMA
Onze partners
STAP
MoedersvoorMoeders
RIVM
Voedingscentrum
12maandenzwanger
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven