Terug

Blogs

De juiste slaapomgeving voor je baby

De omgeving waarin een kind slaapt, heeft veel invloed op het slapen. Hoe zorg je voor een goede slaapomgeving voor jouw baby?

Slapen gaat het beste in een rustige omgeving (dit kan de slaapkamer zijn of een andere rustige plek in huis) met een temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius. Op een zomerse dag is de temperatuur warmer, dat is niet erg. Houd dan rekening met de dikte van de babyslaapzak en de kleding van je baby. En zorg altijd voor frisse lucht in de kamer door de ruimte regelmatig te luchten als je baby niet in de buurt is. Een pasgeboren baby heb je het liefst zoveel mogelijk bij je en kan dus ook prima in de woonkamer slapen maar zorg ook daar wel voor rust. Zet tv en radio dan even uit.

Je wilt eigenlijk vanaf het begin onderscheid maken tussen de plekken om te slapen en plekken om te spelen. Slapen dus liever niet in de box. Hiermee voorkom je later problemen met het slapen.


Het beste wissel je af tussen drie verschillende slaapplekken. Denk aan het wiegje of ledikantje, de kinderwagen en de draagdoek/zak.

Dit betekent niet dat je baby niet meer in jouw armen mag slapen (bij pasgeboren baby's lekker doen!) of op een andere plek als dit uitkomt. Maar als je steeds dezelfde plekken voor het slapen gebruikt, wordt die plek een slaapcue voor je kind. 

Het zien van de plek geeft de hersenen dan al een signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Dit maakt inslapen makkelijker.
 


Na de 1ste dagen hoeft je pasgeboren baby geen mutsje meer op in bed.



Je kunt je baby een beetje helpen bij het inslapen door te gaan wandelen met de kinderwagen. Je baby kan door de bewegingen inslaap vallen. Het is niet erg als je na een wandeling je baby binnen in de kinderwagenbak nog laat slapen. Doe dan wel;

  • De kinderwagenkap naar beneden. Zodat er voldoende frisse lucht bij je baby kan komen.

Samen slapen

Het is belangrijk dat jij en je baby direct vanaf de geboorte bij elkaar zijn. Het bevordert de band tussen jullie. Het is dus goed om tijdens het slapen dicht bij je baby in de buurt te zijn.

Het advies is om je baby als het kan, zeker het eerste halfjaar in zijn eigen bed bij jou op de kamer te laten slapen, bijvoorbeeld in een co-sleeper.
 

thumb


Er zijn ook kinderen die bij hun ouders in het grote bed slapen. Als je bewust kiest voor samen slapen, ook met een baby die jonger is dan vier maanden, dan kan dat. Er zijn dan wel een aantal omgevings- en verzorgingsfactoren om rekening mee te houden zodat dit wel veilig gebeurt.

  • Zorg dat de baby naast de moeder ligt en niet tussen de ouders in.
  • Zorg ervoor dat je baby niet uit het bed kan vallen en zorg dat je baby niet bekneld kan raken tussen de muur en het matras. Zet bijvoorbeeld een co-sleeper naast je bed.  
  • Leg je baby op zijn rug te slapen. 
  • Moeder zelf ligt op de zij met haar gezicht richting de baby, met opgetrokken knieën zodat de baby niet kan wegzakken en haar arm omhoog zodat de baby niet naar boven kan schuiven.
  • Gebruik geen dekbed of andere losliggende onderdelen, bijvoorbeeld kussens die op je baby terecht kunnen komen. TIP: gebruik een aparte deken van katoen of wol voor je baby.
  • Houd je baby uit de buurt van de kier tussen de twee matrassen.
  • Het is belangrijk dat je een stevig matras hebt. Heb je een waterbed of een traagschuim matras? Dan is je bed niet veilig voor je baby.
  • Gebruik geen slaapmiddelen, alcohol of drugs en zorgt ervoor dat je niet oververmoeid of gestrest bent. 
  • Laat je baby niet alleen in bed liggen, ook een pasgeboren baby niet. Je baby kan zich in een gevaarlijke positie wringen.
  • Maak lange haren vast.

     

Samen op één kamer slapen wordt ook wel rooming-in genoemd.


Rustige slaapomgeving

Om de slaapomgeving zo rustig mogelijk te maken kun je ook werken met white noise om omgevingsgeluiden te blokkeren. Dit kan met een speciaal white noise apparaatje of knuffel. Deze gaan vaak ook vanzelf aan als je baby geluid maakt zodat je baby gelijk gerustgesteld wordt. Er zijn ook white noise apps beschikbaar maar vanwege de straling wil je liever geen elektronica in de babykamer.

Luchtkwaliteit in de slaapkamer

Zorg voor een goede luchtkwaliteit in de slaapkamer. Lucht de kamer regelmatig en houd de luchtvochtigheid op pijl door bijvoorbeeld een waterverdamper te gebruiken. Hier kun je eventueel etherische olie aan toevoegen, lavendel werkt ontspannend. Maar laat je hierin wel adviseren. Zeker bij baby's wil je niet zomaar gaan experimenteren met etherische oliën.

Het licht in de slaapkamer

Maak de kamer goed donker als het tijd is om te gaan slapen. Een echt donkere kamer komt de slaap ten goede. Elk streepje licht stimuleert de hersenen al om wakker te worden. Dus zorg voor verduisterende gordijnen en plak eventuele kiertjes die licht doorlaten af.

thumb

Zorg dat de babykamer niet te vol en te druk is.

Dit geeft veel prikkels en je wilt juist zorgen voor een rustige omgeving.

Hang bijvoorbeeld geen mobiel boven het bedje maar hang die dan boven de box.

 

En tot slot... onthoudt dat je een baby tot zes maanden eigenlijk niet kunt verwennen. Die eerste periode is de hechting het belangrijkste. Het is fijn om alvast aan die slaapbasis te werken maar als jij je baby graag lekker bij je hebt en in je armen wilt slapen, bij jou in bed wilt laten slapen of wat dan ook, luister dan vooral naar je gevoel. Na zes maanden is dit echt nog wel bij te sturen en kun je jouw kleintje nog prima leren om zijn eigen kamer te slapen!
 


Luister naar je gevoel, hechting is het belangrijkste voor jou en je baby.


Slaapcoach

Dit blog is geschreven door slaapcoach Patricia Luppers van Bureau van Slaap. Heb je vragen over slapen van jouw baby of heb je hulp of advies nodig? Dan kun je haar gerust mailen. Voor meer informatie over wat zij doet als slaapcoach kun je kijken op haar website www.bureauvanslaap.nl


Het Team 

 



 

 

[ Noot: 'Waar we hij schrijven, bedoelden we hij/zij'.]

Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Veelgestelde vragen over slapen

Regelmatig vragen ouders ons voor advies over het slaapritme van hun jonge baby. Deze vragen beantwoorden wij zo goed mogelijk. Degene die hier veel meer over kan vertellen is slaapcoach Patricia Luppers. Lees haar blog.

Lees meer Path

Slapen in de eerste twee maanden

In de eerste weken met een baby komt er veel op je af. In dit blog vertelt Patricia Luppers, slaapcoach, wat je moet weten over het slapen van jouw baby in de eerste twee maanden.
 

Lees meer Path

Je baby is verkouden

Baby's hebben vaker last van een verkoudheid dan volwassenen. Maar hoe ontstaat een verkoudheid, wat kan je eraan doen en wanneer moet je de verloskundige en of huisarts inschakelen.

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven