Terug

Blogs

Babynestje: handig, lief maar gebruik ze wel veilig!

Het babynestje ook wel "cozy nest" genoemd komt oorspronkelijk uit Scandinavië en sinds 2016 in Nederland populair geworden. Een babynestje is letterlijk een nestje met een opstaande en gewatteerde rand, waarin je je kindje neerlegt. Een babynestje creëert een geborgen plekje voor je kindje.

Als je het babynestje op een veilige manier gebruikt bij je kindje is er in principe niets mis met het babynestje. Veilig betekent in dit geval, onder toezicht. Het babynestje alleen overdag gebruiken op een kleed op de grond of in de box en zorg dat je altijd een oogje in het zeil houdt!

thumb
Het babynestje veilig gebruiken.
  • Enkel overdag gebruiken voor korte slaapjes. Door de zachte, opstaande rand kan er verstikkingsgevaar ontstaan wanneer je kindje omrolt. Blijf dus in de buurt als je kindje in het babynestje ligt.
  • Altijd op een vlakke ondergrond zoals in de box of op een kleed op de grond.

  • Leg je kindje altijd zo in het babynestje dat de voetjes aan de onderzijde bij het koordje of de klittenband ligt.

  • Als je kindje kan omrollen neemt de kans op verstikkingsgevaar toe. Het is beter om het babynestje niet meer te gebruiken.
  • Ga nooit lopen met het babynestje wanneer je kindje hierin ligt. Dit is niet veilig voor je kindje!
     

Gebruik het babynestje in de box of op een kleed op de grond en blijf in de buurt!



Het babynestje is geen volwaardige slaapplaats voor je kindje

Door fabrikanten en winkeliers wordt het babynestje helaas veel aangeprezen als slaapplaats. Je kindje zou veilig liggen tussen de zachte randen van het babynestje als je het babynestje in het wiegje, ledikantje, kinderwagen of in het bed van jezelf zou neerleggen. Die zachte randen zijn nu juist het probleem! Als het hoofd van je kindje opzij draait of je kindje begint te rollen kan het mondje en neusje tegen deze zachte rand aankomen en daardoor kan je kindje minder goed ademhalen. En doordat er geen toezicht is, wordt het als slaapplaats afgeraden. 

Co-sleeper als alternatief voor de nacht

Het babynestje is niet geschikt om je kindje bij jou in bed te laten slapen 's nachts. Als alternatief kan je een co-sleeper, of ook wel aanschuifbedje genoemd overwegen. Dit is een ledikant of wiegje dat je aan je eigen bed vastmaakt. Tussen jouw bed en de co-sleeper zit een opstaande zijde. Je kan deze laten zakken als je je kindje bijvoorbeeld wil voeden. Een mooie praktische oplossing om je kindje de eerste maanden dichtbij je hebben.

In deze video van VeiligheidNL worden diverse punten besproken over een veilige en fijne slaapplek voor je kindje, zoals:

  • Als je onderweg bent met je kindje.

  • Als je op vakantie bent met je kindje.

  • Met als extra aandachtspunt (3.30 min) wanneer gebruik je veilig het babynestje.

 


Gebruik het babynestje NOOIT in de wieg, het ledikant, kinderwagen of in je eigen bed!


 

Bron

  • VeiligheidNL
Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Veelgestelde vragen over slapen

Regelmatig vragen ouders ons voor advies over het slaapritme van hun jonge baby. Deze vragen beantwoorden wij zo goed mogelijk. Degene die hier veel meer over kan vertellen is slaapcoach Patricia Luppers. Lees haar blog.

Lees meer Path

Slapen in de eerste twee maanden

In de eerste weken met een baby komt er veel op je af. In dit blog vertelt Patricia Luppers, slaapcoach, wat je moet weten over het slapen van jouw baby in de eerste twee maanden.
 

Lees meer Path

Je baby is verkouden

Baby's hebben vaker last van een verkoudheid dan volwassenen. Maar hoe ontstaat een verkoudheid, wat kan je eraan doen en wanneer moet je de verloskundige en of huisarts inschakelen.

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven