Terug

Blogs

Alcohol en zwanger, liever niet!

Vanaf het prilste begin tot het einde van je zwangerschap kan alcoholgebruik schadelijk zijn voor je baby. De alcohol verspreidt zich door je hele lichaam, ook voordat de placenta is aangemaakt. Als de placenta is aangemaakt wordt de alcohol ook niet tegengehouden.
Ik wil zwanger worden

Wees voorzichtig met alcoholgebruik; dit geldt zowel voor jouw als voor je partner. Als jullie alcoholhoudende drank drinken is de kans op een miskraam groter dan normaal. Het maakt niet uit of je wijn, bier of iets sterkers drinkt. Dit komt omdat alcohol bij het sperma en de eicel terecht komt, hierdoor is de bevruchting moeilijker of vindt die helemaal niet plaats. Wordt je wel zwanger dan komt de alcohol ook bij je vrucht terecht en dit verhoogt de kans op DNA-schade.
 

Willen jullie alle risico's uitsluiten dan is de veiligste keuze om te stoppen met alcohol gebruik. 

Vanaf welk moment kun je het beste stoppen? Geldt dit ook voor mannen? Allemaal vragen die worden beantwoord in deze animatie.


Wist je? 1 glas alcohol per dag kan al schadelijk voor je baby zijn!


Ik ben zwanger

Je doet er natuurlijk alles aan om straks een gezonde baby in je armen te hebben. Je slikt waarschijnlijk foliumzuur, je eet geen rauw vlees of rauwmelkse kaas meer, je rookt niet, allemaal voor de bescherming van je baby. 

Het laten staan van alcohol hoort daar natuurlijk ook bij. Stel dat je toch af en toe alcohol drinkt tijdens je zwangerschap wat zouden dan de gevolgen kunnen zijn voor je baby? Alcohol komt bij de cellen van je baby en dit heeft invloed op de ontwikkeling van zijn of haar organen. Daardoor kunnen er afwijkingen ontstaan aan hart, ogen en armen van je baby.

Het beste voor je kind is om tijdens de hele zwangerschap helemaal geen alcohol te drinken. 

Kan het kwaad om af en toe toch wat alcohol te drinken? Wat kan er dan eigenlijk gebeuren met je baby? Vragen die beantwoord worden in deze animatie.


Gedurende de hele zwangerschap kan alcohol bij je baby komen. Dat wil je natuurlijk niet!


Ik ben bevallen en ik geef borstvoeding
"Nu kan ik weer een keer een glas wijn drinken bij het eten, dat is al zolang geleden!"

Ons advies is dat nog even uit te stellen als je borstvoeding geeft, alcohol komt namelijk ook in je borstvoeding terecht en kan hierdoor ook in het lichaam van je baby terechtkomen. De concentratie alcohol in de borstvoeding is net zo hoog als in jouw bloed.

De hersenen en andere organen van je baby zijn nog steeds in ontwikkeling. Als je baby moedermelk drinkt waar alcohol in zit, dan is het dus mogelijk dat de hersenen van je baby daarmee kan beschadigen. Hierbij geldt, hoe meer alcohol hoe ernstiger de mogelijke gevolgen.

thumb

Door de alcohol verandert bovendien de geur en smaak van je moedermelk. Hierdoor kan je baby onrustiger zijn of minder gaan drinken. Onderzoek heeft ook aangetoond dat onder invloed van alcohol de melkklieren minder moedermelk produceren en het toeschietreflex kan verminderen.

TIP: Na ongeveer 3 uur is de alcohol van 1 glas alcoholhoudende drank uit je moedermelk verdwenen.

Wil je af en toe toch een alcoholhoudende drankje drinken bijvoorbeeld een glas wijn bij het avondeten, dan is het verstandig na elk glas ongeveer 3 uur geen borstvoeding te geven. Drink je twee glazen alcohol, wacht dan minimaal 6 uur voordat je borstvoeding gaat geven aan je baby.

Hoe ga je met alcohol om als ouder. Wanneer drink je wel of geen alcohol? Zeker wanneer je een kind hebt. Want alcohol verminderd de alertheid zowel bij moeder als vader. Vragen die beantwoord worden in deze animatie.


Toch een glaasje drinken?
Maak afspraken zodat iemand in geval van nood alert kan handelen.


 

Bron

  • Babybalance in samenwerking met het Trimbos Instituut en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).
Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Ramadan, zwanger en borstvoeding

De Ramadan, start in 2024 op zondagavond 10 maart en duurt tot en met dinsdagavond 9 april. 

Lees meer Path

De basic baby uitzetlijst

Je hebt veel spullen nodig als je een baby verwacht. Van kleding voor je kindje tot de lakentjes voor het bedje en nog veel meer. Je kunt  onze basic baby uitzetlijst als checklist gebruiken bij het winkelen. Deze lijst is een advies!

Lees meer Path

Het kraampakket

Wij hebben alles wat je wilt weten over het kraampakket voor je op een rijtje gezet. Zoals; wat en waarvoor heb je het nodig, hoe kan je het aanschaffen en wat kan je met de overgebleven spullen doen. 

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven