Terug

Blogs

Ramadan, zwangerschap en borstvoeding

De Ramadan, de vastenmaand voor moslims, begint 2025 op vrijdagavond 28 februari. Gedurende deze periode komen mensen samen om te bidden en met familie te eten, met als afsluiting het vieren van het Suikerfeest.

Het vasten tijdens de Ramadan is in principe verplicht voor alle moslims, alleen wanneer het een risico oplevert voor de gezondheid van moeder en/of haar (ongeboren) kind dan is het voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven toegestaan om van het vasten tijdens de Ramadan af te zien en dit later alsnog in te halen.

Vasten tijdens de Ramadan en zwanger zijn of borstvoeding geven is niet ideaal, maar het is wel mogelijk. Samen met je familie vasten is natuurlijk veel fijner dan het later alleen in te halen. Dit is dan vaak één van de redenen dat zwangere moslimvrouwen wel gaan vasten.


Ramadan en zwangerschap
Je bent zwanger en wilt misschien wel meedoen met de vastenperiode. Wij geven je dan het advies om dit te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Juist in de zwangerschap wordt er veel van je gevraagd als je gaat vasten.

De eerste 12 weken van je zwangerschap zijn essentieel voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Tijdens deze fase worden alle organen gevormd en begint je kindje zich te ontwikkelen. Je zult merken dat je sneller moe bent, meer slaap nodig hebt en vaak last hebt van misselijkheid.

Na deze 12 weken volgt alleen nog de groei en rijping van de baby, wat een belangrijke ontwikkeling is in de laatste maanden van de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap haalt de baby alle essentiële voedingsstoffen en energie uit jouw reserves. Daarom is het juist in deze periode belangrijk om goed te eten, vooral als je van plan bent om overdag te vasten. Vasten kan namelijk extra zwaar zijn voor zwangere vrouwen.

Belangrijk!
Blijf goed voor jezelf zorgen door voldoende rust te nemen, voedzaam te eten en genoeg te drinken.

 


GA JE VASTEN, LUISTER DAN NAAR JE LICHAAM



Klachten tijdens het vasten

  • Misselijk en hoofdpijn. 
    Meestal komt dit door vocht te kort. Deze klacht trekt na een aantal dagen vaak weg.
    ⊹Tip: het is verstandig om dan toch een beetje te drinken.
  • Duizelig of flauwvallen. 
    Omdat er voor langere tijd niet wordt gegeten daalt de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk.
    ⊹Tip: doe rustig aan.
  • Extreme vermoeidheid 
    Tijdens de zwangerschap ben je al vaker moe alleen tijdens de vastenperiode kan dit verergeren.
    ⊹Tip: neem geregeld je rust en eet voedzame voeding.

Ramadan en borstvoeding
Wanneer je borstvoeding geeft tijdens de Ramadan dan is er de mogelijkheid om wel of niet mee te doen. De keuze is ook hier aan jezelf.

In sommige onderzoeken wordt aangegeven dat vasten de melkproductie en ook samenstelling iets kan verstoren. Belangrijk is dat je tijdens het vaste op de momenten dat je mag eten en drinken goed voedzaam voedsel tot je neemt.

Moedermelk wordt niet gemaakt van voedsel dat net werd gegeten, maar van de voorraden die in het lichaam zijn opgeslagen. Ook wanneer je niet vast is dit goed om te weten. 

Sommige vrouwen overwegen zelfs om borstvoeding voor of tijdens de Ramadan af te bouwen. Terwijl dit helemaal niet nodig is. Met goede voeding op de momenten dat je mag eten en genoeg rust kom je ook als moeder die haar kind borstvoeding geeft deze vastenperiode door.
 

Paar tips wat je zou kunnen doen

  • Laat je kindje vooral 's na zonsondergang aan de borst drinken, omdat dit de periode is waarin je als moeder weer uitgebreid kunt eten en drinken.
  • Als je kindje ouder is dan zes maanden en al vast voedsel eet. bied dit dan overdag aan, mits je kindje dit accepteert. 
  • Heb je een kolf of kun je er een huren? Overweeg dan om in de avond of nacht extra te kolven. Deze melk kun je overdag gebruiken als aanvulling, mits je kindje al gewend is aan het drinken uit een fles.
  • Als je naast de borstvoeding overweegt om kunstvoeding te geven, denk hier dan goed over na, omdat dit vaak invloed kan hebben op je melkproductie en deze kan verminderen.
  • Twijfel je of je kindje voldoende groeit? Bezoek dan gerust het inloopspreekuur van je consultatiebureau om je kindje te laten wegen, zelfs als je dit wekelijks doet.
  • Voel je jezelf niet helemaal fit? Overweeg dan om het vasten (tijdelijk) te onderbreken of een paar dagen over te slaan.
     

RUST, EET EN DRINK VOLDOENDE


Voeding
Wanneer je in je zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding besluit te gaan vasten dan is het belangrijk om tijdens de eetmomenten goed te letten op je voeding en dat je voldoende vocht binnen krijgt. Hiermee verklein je de kans op complicaties en voorkom je zoveel mogelijk klachten.

Hier een aantal tips die je kunnen helpen:

  • Vermijd suikerrijke maaltijden.
  • Kies voor voedzame dranken: Drink niet alleen thee maar neem ook smoothies, zelfgemaakte milkshakes, vruchten en/of groentesappen. Een heerlijke voedzame soep is ook heel goed.
    Drink niet alleen thee, maar neem ook smoothies, zelfgemaakte milkshakes, en vers geperste groente- of vruchtensappen Een heerlijke voedzame soep is ook een goede keuze.
  • Zorg voor voldoende eiwitten en vetzuren: Dit vind je in voedingsmiddelen zoals vis, linzen, eieren, kikkererwten en vlees.n goede optie.
  • Koolhydraten zijn belangrijk: Ze leveren efficiënte brandstof voor zowel jou als je baby en zijn vaak rijk aan vezels. Kies bijvoorbeeld voor volkorenproducten, havermout, groenten, muesli, dadels en fruit.
  • Mineralen en vitamines: Bij vasten kan de inname van mineralen zoals zink, magnesium en kalium afnemen. Om dit te compenseren, kun je maaltijden met linzen, kikkererwten, tomaat, kip, rundvlees of zaden zoals pompoenpitten en sesamzaad toevoegen.
  • Eet kleine porties tussendoor: Denk aan zuivel en noten.
  • Voorbereiding is handig: Zet bijvoorbeeld een smoothie klaar naast je bed, gemaakt van zuivel en fruit, eventueel aangevuld met gemalen noten en dadels. Zo heb je 's nachts altijd iets voedzaams bij de hand.
     

Tot slot

Heb je twijfels om mee te doen. Bespreek dit dan met je verloskundige, gynaecoloog of met iemand binnen je eigen geloofsgemeenschap.

 

 

Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Wanneer beval ik met een keizersnede

Een keizersnede is misschien niet de manier waarop je hoopt te gaan bevallen. Soms is dit wel nodig zowel voor moeder of haar baby. In dit blog vertellen we je over de operatie, wanneer dit wordt gedaan en het herstel erna.

De basic baby uitzetlijst

Je hebt veel spullen nodig als je een baby verwacht. Van kleding voor je kindje tot de lakentjes voor het bedje en nog veel meer. Je kunt  onze basic baby uitzetlijst als checklist gebruiken bij het winkelen. Deze lijst is een advies!

Het kraampakket

Wij hebben alles wat je wilt weten over het kraampakket voor je op een rijtje gezet. Zoals; wat en waarvoor heb je het nodig, hoe kan je het aanschaffen en wat kan je met de overgebleven spullen doen. 

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Terug naar boven