Terug

Blogs

Babynageltjes verzorgen

Babynagels kunnen behoorlijk scherp zijn en groeien snel. De nageltjes van je baby worden puntig als je deze niet bijhoudt en je baby kan zichzelf open krabben in het gezicht. In de eerste drie maanden kun je beter een kartonnen nagelvijltje gebruiken, omdat de nageltjes nog erg zacht zijn. Daarna kan je een babyschaar met stompe punten gebruiken.

Scheur nooit de nageltjes van je baby af. De reden hiervoor is, dat je de nagels snel te ver inscheurt. Dat is pijnlijk voor je baby en het kan ook gaan bloeden of zelfs ontsteken. 
 

De nageltjes vijlen

In de eerste drie maanden kan je de zachte nageltjes van je baby het beste voorzichtig recht vijlen met een kartonnen vijl. 

  • Pak een vingertje van je baby vast en druk de huid iets naar onder, zo kom je goed bij het nageltje.
  • Vijl altijd één kant op, anders ontstaan er alsnog scherpe randen en scheurtjes in de nagels.

Blijven de nagels scherp, ondanks het vijlen?
Dan kan je wantjes of sokjes om de handjes van je baby doen waardoor je baby zich niet meer open krabt. Er zijn tegenwoordig ook truitjes/pakjes voor je pasgeboren baby met een soort overslag-wantje die aan de mouwen vastzit. Deze kan je zo omvouwen dat het over de handen van je baby past.
 


TIP: Je kan vette zalf op de wangetjes van je baby smeren zodat de nagels over het gezicht glijden en de wangen minder snel kapot gaan.De nageltjes knippen

Je kan de nageltjes van je baby knippen zodra deze hard genoeg zijn. Je gebruikt hiervoor een special babynagelschaar met stompe punten.

thumb

Handjes

  • Pak een vingertje van je baby vast en druk de huid iets naar ondere, zo kom je goed bij het nageltje.
  • Knip het nageltje rond af.

Voetjes

  • Pak een teentje van je baby vast en druk de huid iets naar onder, zo kom je goed bij het nageltje.
  • Teennageltjes knip je altijd rect af.

Belangrijk
Knip de nageltjes nooit te kort af. Liever vaker knippen dan een keer te veel wegknippen. Het is heel normaal dat de nageltjes zelfs vaker dan een keer in de week geknipt worden! 

 

 Is je baby onrustig? Knip de nageltjes als je baby aan slapen is!


 

Bron

  • Babybalance
Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Veelgestelde vragen over slapen

Regelmatig vragen ouders ons voor advies over het slaapritme van hun jonge baby. Deze vragen beantwoorden wij zo goed mogelijk. Degene die hier veel meer over kan vertellen is slaapcoach Patricia Luppers. Lees haar blog.

Lees meer Path

Slapen in de eerste twee maanden

In de eerste weken met een baby komt er veel op je af. In dit blog vertelt Patricia Luppers, slaapcoach, wat je moet weten over het slapen van jouw baby in de eerste twee maanden.
 

Lees meer Path

Je baby is verkouden

Baby's hebben vaker last van een verkoudheid dan volwassenen. Maar hoe ontstaat een verkoudheid, wat kan je eraan doen en wanneer moet je de verloskundige en of huisarts inschakelen.

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven