Veel gestelde vragen

Ben je (aanstaande) ouder? Hieronder lees je (A) vragen die je kunt hebben over Babybalance, (B) vragen over het gebruik van de website en (C) diverse vragen over o.a. privacy en de productie van onze video's.
Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

A.             Over Babybalance

                  1.              Wat biedt Babybalance mij?
    
                  2.              Hoe helpt Babybalance?

                  3.              Wat zijn MinuteMovies en EasyDo’s ?

                  4.              Wie zijn de professionals met wie jullie werken?        

B.              Gebruik maken van Babybalance
                  5.              Hoe kan ik gebruik maken van Babybalance en wat zijn de voorwaarden?

                  6.              Waarom zie ik alleen korte video's?

                  7.              Welke Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden Babybalance?

                  8.              Hoe krijg ik als particulier toegang tot de MinuteMovies en EasyDo’s?                

C               Diversen
                  9.              Hoe gaan jullie om met de privacy van mijn gegevens?

                10.              Is Babybalance commercieel?

                11.              Jullie filmen baby’s, is dat ethisch verantwoord?

                12.              Ik en mijn baby willen ook wel meedoen in een film. Kan dat?

                13.              Ik heb suggesties voor video’s.

                14.              Babybalance steunt Vlinderkind. Wat is dat en waarom?

 

ANTWOORDEN VOOR OUDERS

A.             OVER BABYBALANCE

1.              Wat biedt Babybalance mij?

Aan de hand van kortere en langere video's, die we Minute Movies en EasyDo's noemen, laten we je zien hoe je tijdens je zwangerschap jezelf kunt voorbereiden op de komst van je baby. Of hoe je gedurende je kraamtijd en tot en met drie maanden na de geboorte voor je baby kunt zorgen. Babybalance biedt je in deze video’s voorlichting en instructies over uiteenlopende onderwerpen, variërend van: 'Wat neem je mee naar het ziekenhuis voor je bevalling', tot de luier omdoen, borstvoeding geven en voorbeelden van aangename draagtechnieken.

De informatie die je krijgt via de video’s, gaan we meertalig aanbieden (Engels, Frans, Spaans, Arabisch en Turks). We maken ze met respect voor culturele achtergrond en gewoonten. Wel voldoet de informatie aan de Nederlandse kwaliteitseisen.

De video’s kun je bekijken via je persoonlijke account op je pc, tablet of smartphone. Zo heb je wat je nodig hebt om je baby een veilige en gezonde start te geven, altijd en overal bij de hand.

2.              Waar helpt Babybalance mij bij?

Vertrouw er maar op dat je prima weet hoe je voor jouw baby kunt zorgen. Maar als je jezelf goed wilt voorbereiden op de komst van je baby of een keer onzeker bent, dan heb je Babybalance bij de hand.

Tijdens de kraamtijd kun je een beroep doen op je kraamverzorgende en verloskundige. Zij geeft je goede adviezen en laat je ter ondersteuning graag de video’s zien. Die kun je later, als je er 'alleen' voor staat, op je gemak in je eigen tijd nog eens bekijken.

Maar behalve nog eens nakijken wat je hebt geleerd en toepast, hebben we ook video’s voor je die laten zien hoe je je baby lekker kunt masseren. Of fotograferen, om een paar voorbeelden te noemen. Het aanbod aan video’s breiden we steeds meer uit

3.              Wat zijn MinuteMovies en EasyDo’s?

In de kortere video's, de MinuteMovies en de langere video's, de EasyDo’s, geven professionals uit de geboortezorg samen met ouders voorlichting en instructies over hoe je een luier omdoet, je baby troost, veilig laat slapen, borstvoeding geeft, moedermelk bewaart of temperatuurt. En dat is maar een kleine greep uit het aanbod.
MinuteMovies duren twee tot ongeveer drie minuten en beelden het onderwerp kort, krachtig en direct toepasbaar uit.

EasyDo’s zijn langere video's van minimaal 10 tot maximaal 30 minuten en laten meer manieren zien voor de omgang met je baby. Ze gaan dieper op het onderwerp in, zoals 'Elektrisch kolven' of 'Je baby troosten'. De handelingen zijn nog steeds makkelijk uit te voeren, vandaar EasyDo. Je kunt ze direct toepassen op de manier die voor jou en je baby het fijnst is. Of probeer ze gewoon allemaal uit!

We hebben een mooi aanbod aan Minute Movies en Easy Do's. Deze worden regelmatig aangevuld met nieuwe video’s. Houd deze website of onze Facebook pagina in de gaten voor de nieuwste video's.

4.              Wie zijn de professionals met wie jullie werken?

Babybalance biedt in haar video’s betrouwbare voorlichting en instructies. Die zijn gebaseerd op de protocollaire richtlijnen voor de kraamzorg en de jarenlange ervaring van zorgprofessionals uit de kraamzorg, verloskunde en lactatiekunde.

Net als Babybalance, zullen zij je vertellen dat er meerdere manieren zijn om bepaalde handelingen te verrichten. Hun input en adviezen komen terug in de MinuteMovies, in de EasyDo’s. Kies vooral wat goed bij jou past.   

Op dit moment kunnen er nog kleine verschillen zijn in protocollen en richtlijnen voor de kraamzorg, per kraamzorgbureau of regionaal. Zodra de Landelijke protocollen en richtlijnen geaccordeerd zijn door het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) past Babybalance, indien nodig, deze aan in beeld en tekst.B.
              GEBRUIK MAKEN VAN BABYBALANCE

5.              Hoe kan ik gebruik maken van Babybalance en wat zijn de voorwaarden?

Als (aanstaande) ouder maakt je zelf de keuze om Babybalance wel of niet af te nemen, altijd in combinatie met kraamzorg thuis. De combinatie van kraamzorg thuis en Babybalance wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Al tijdens je zwangerschap, op elk tijdstip, kun je een account aanmaken. Deze blijft actief tot en met drie maanden na je uitgerekende datum. Er zijn drie mogelijkheden:

 1. Voor jou, als ouder die geen volledige kraamzorg thuis kan of wil afnemen krijg je Babybalance altijd éxtra erbij.
 2. Ouders ontvangen volledige kraamzorg thuis (49 uur/ over 8 dagen) in combinatie met Babybalance. Babybalance wordt dan ingezet voor de helft van het aantal uur voorlichting dat gemiddeld minimaal   (9 uur) thuis wordt gegeven

 3. Blijkt dat er in je kraamtijd minder kraamzorg thuis wordt gegeven dan samen afgesproken (de volledige 49 uur over 8 dagen), dan is er nog de mogelijkheid om Babybalance af te nemen. Dit kan tot en met de laatste kraamzorgdag. Voor de voorwaarden verwijzen wij je naar pakket 1 en 2.

Babybalance neemt haar deel van de Wettelijk Eigen Bijdrage voor haar rekening die iedere ouder betaalt voor kraamzorg thuis. Daardoor heeft iedere (aanstaande) ouder de mogelijkheid voor toegang tot Babybalance.

Je hoeft er alleen maar een “gratis” account voor aan te maken en je kunt tot en met drie maanden na je bevalling de video’s volledig bekijken.

6.              Waarom zie ik alleen korte video's.

 •         Je bent niet ingelogd

 •         Je hebt nog geen account aangemaak

 •         Je hebt geen geactiveerd account

 •         Je hebt geen Nederlandse zorgverzekeraar die Babybalance vergoed

Op de website van Babybalance zie je trailers wanneer je geen geactiveerd account hebt of helemaal geen account. Wanneer je een account aanmaakt en deze wordt vergoed door je zorgverzekeraar dan wordt binnen 2 werkdagen je account geactiveerd en heb je volledig toegang tot alle video’s die je dan kunt bekijken.

Wanneer je zorgverzekeraar Babybalance niet vergoed omdat je bijvoorbeeld al het maximaal aantal uren kraamzorg thuis hebt ontvangen of je hebt geen Nederlandse zorgverzekering, dan kunnen wij helaas je account niet activeren. Wij gaan komend jaar bekijken hoe wij dit gaan aanpassen zodat iedereen toegang kan krijgen tot de volledige video’s.

7.              Welke Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden Babybalance?

Babybalance is basisverzekerde zorg en valt daarnaast ook onder artikel13 van de zorgverzekeringswet. Dit laatste betekend dat iedere (aanstaande) vrouw Babybalance kan afnemen.
Babybalance wordt dan ook standaard vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars. Ook wanneer je in het buitenland woont.

8.              Hoe krijg ik toegang tot de MinuteMovies en EasyDo’s als ik ‘particulier’.
                
Particulier kan zijn; je bent niet verzekerd bij hebt een Nederlandse zorgverzekering, je bent niet zwanger,  je ontvangt geen kraamzorg meer of de kraamzorgperiode is voorbij.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om als particulier toegang te krijgen tot  de volledige  video’s. Komend jaar gaat Babybalance dit mogelijk maken. Hou onze website en facebook pagina in de gaten hierop zullen wij laten weten wanneer dit mogelijk is. C.              DIVERSEN

9.              Hoe gaan jullie om met de privacy van mijn gegevens?

Wij gaan uiterst zorgvuldig om met de informatie die je opgeeft. Informatie over ons privacy beleid vind je bij Privacy Statement.

10.            Is Babybalance commercieel?

Babybalance is een bedrijf en verstrekt in haar video’s deskundige en betrouwbare informatie. Wij geven geen waardeoordeel over welke verzorgings- of andere baby producten het beste gebruikt kunnen worden. Om die reden zie je op onze site ook geen advertentiebanners.
Wij geven zo onafhankelijk mogelijk advies over jou en de zorg voor je baby tijdens je zwangerschap, je kraamtijd en de periode daarna (tot en met drie maanden na de geboorte).

11.           Jullie filmen baby’s, is dat ethisch verantwoord?

Babybalance is zich bewust van de ethische normen en past deze met de grootst mogelijke zorgvuldigheid toe. De baby’s uit de MinuteMovies en EasyDo’s worden gefilmd met toestemming van de ouders. Je kunt de video’s niet kopiëren en op andere sites plaatsen. Op YouTube is slechts een korte trailer te zien.

12.          Ik en mijn baby willen wel meedoen in een video. Kan dat?

Je bent harte welkom om je op te geven! Samen met professionals en jouw baby breng je verschillende handelingen in beeld die andere ouders helpen om voor hun baby te zorgen. Je kunt je opgeven via het
contactformulier!
Vermeld a.u.b. je naam, adres en telefoonnummer waar we je overdag kunnen bereiken en wanneer je gaat bevallen of hoe oud je baby al is. Dan nemen we contact met je op om de mogelijkheden te bespreken en eventueel afspraken te maken.

13.        Ik heb suggesties voor video’s.

Als ouder weet je precies wat je nodig hebt of waar behoefte aan is.  We stellen je dan ook graag de vraag: ‘Wat wil jij zien en leren?’. Het antwoord daarop vernemen we graag via Facebook of neem contact met ons op via het contactformulier.
Het stelt ons in staat om MinuteMovies en EasyDo’s te ontwikkelen die aansluiten bij jouw behoefte. We horen graag van je want Babybalance is er voor jou!

14.         Babybalance steunt Vlinderkind. Wat is dat en waarom?

De meeste ouders die bevallen van hun baby, brengen een gezonde baby ter wereld. Dat geldt helaas niet voor iedereen. Als je baby ter wereld komt met een huidje zo dun als de vleugel van een vlinder, weet je niet wat je overkomt. Deze aandoening heet Epidermolysis Bullosa (EB). Van EB is helaas weinig bekend.
Stichting Vlinderkind zamelt onder meer geld in om onderzoek te kunnen steunen naar de genezing. De stichting zet zich verder op allerlei manieren in om de kwaliteit van leven voor kinderen met EB te verbeteren. Ze verricht heel goed werk en steunt ouders ook die te kampen krijgen met kinderen die aan deze ziekte lijden.

Babybalance steunt Stichting Vlinderkind. Via onze site linken we je door naar hen en kun je een donatie doen.


 
VRAGEN EN ANTWOORDEN VOOR ZORGPROFESSIONALS

 Wil je jouw cliënten informeren over wat Babybalance voor hen kan betekenen, dan vind je  hierboven, de sectie 'Voor Ouders' de meest gestelde vragen en antwoorden. Hieronder tref je antwoorden aan op een aantal vragen die voor jou als zorgprofessional relevant zijn.

Staat je vraag er niet bij of is er onduidelijkheid? Neem dan vooral contact met ons op!

                 1.               Wat biedt Babybalance mij?

                 2.               Wat kan ik doen wanneer ik bij een zwangere of pas bevallen vrouw ben die graag       
                                   gebruik wil maken van de Babybalance-video’s?

                 3.               Wat doet Babybalance voor mijn vakgebied?

                 4.               Ik heb suggesties voor video’s.


ANTWOORDEN

1.              Wat biedt Babybalance mij?

Iedere kraamzorgorganisatie, verloskundige praktijk of VSV kan met Babybalance een samenwerkingsverband aangaan. Met Babybalance kun je je service naar je cliënten vergroten, je werkdruk verlagen en je kennis over geboortezorg volgens de Nederlandse richtlijnen aanvullen en verrijken. Je helpt ouders ook door hen de video’s te laten zien waardoor zij, samen met jouw professionele adviezen hun baby een veilige en gezonde start te geven.

Heeft je kraamzorgbureau, verloskundige praktijk of VSV  een samenwerking met Babybalance dan kun je met je eigen account inloggen en de video’s gebruiken bij je zorg en dienstverlening zoals bij de intake aan huis en bij voorlichtingsbijeenkomsten voor de (aanstaande) ouders. Een aantal voordelen voor jou op een rij, die helpen om de werkdruk te verlagen:

 • Het kan juist een mooie ondersteuning zijn voor (aanstaande) ouders die weinig kraamzorg thuis kunnen of willen afnemen.       Hierdoor heb je soms minder tijd voor bepaalde instructies en informatie die misschien wel in de video’s te zien zijn. Deze kun je gebruiken voor extra ondersteuning
 • Wanneer je bij (aanstaande) ouders werkt die de Nederlandse taal niet goed beheersen.
  Binnenkort komen er meertalige films.
 • Wanneer je bij (aanstaande) ouders werkt die laaggeletterd of minderbegaafd zijn,
 • Naslagwerk voor de (aanstaande) ouders als jij als kraamverzorgende of verloskundige niet aanwezig bent tijdens de kraamperiode of na afsluiting van je zorgverlening.

Aanvullend promoot Babybalance de afname van professionele kraamzorg thuis, omdat Babybalance alleen in combinatie met fysieke kraamzorg afgenomen kan worden.

De informatie uit de video's voldoen aan de Nederlandse kwaliteiteisen, deze zijn gebaseerd op de protocollaire richtlijnen voor de kraamzorg en borstvoeding. Daardoor is het eenduidig, professioneel en betrouwbaar. Je kunt daar met een gerust hart naar verwijzen.

Op dit moment kunnen er nog kleine verschillen zijn in protocollen en richtlijnen voor de kraamzorg, per kraamzorgbureau of regionaal. Zodra de Landelijke protocollen en richtlijnen geaccordeerd zijn door het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) past Babybalance deze aan in beeld en tekst, indien nodig.

2.              Wat kan ik doen wanneer ik bij een zwangere of pas bevallen cliënt ben die graag gebruik
                  
wil maken van de Babybalance-video’s?

Iedere (aanstaande) ouder heeft zelf de mogelijkheid om te kiezen voor toegang tot de volledige video’s. Welke voorwaarden hier aangekoppeld zijn kun je lezen bij vraag B5, kop “Antwoorden voor ouders”.
Babybalance wordt vergoed door de zorgverzekering en daarnaast neemt Babybalance  haar deel van de Wettelijke eigen bijdrage voor haar rekening die iedere ouder betaalt voor kraamzorg thuis.

Wanneer jou cliënt graag gebruik wil maken van de video’s of jij als zorgverlener vindt dat dit een mooie ondersteuning voor de zorg  kan zijn. Jou cliënt kan op elk tijdstip in de zwangerschap tot en met de laatste dag van de kraamzorg een account aanmaken.

Hiervoor kan jou cliënt zich aanmelden via het aanmeldformulier op onze website. Hier moet zij dan alle gegevens invullen en bij akkoord wordt binnen 2 werkdagen haar account geactiveerd.

Voor vragen hierover neem dan via het contactformulier met ons contact op.

2.              Wat doet Babybalance voor mijn vakgebied?

De wereld van de kraamzorg is in de 21ste eeuw sterk veranderd. Jij weet als geen ander dat de cliënt minder om huishoudelijke ondersteuning vraagt. Ze heeft veel meer behoefte aan deskundig advies en een goede monitoring van de ontwikkeling van de pasgeborene. De kraamzorg staat voor de opgave om daar goed op in te spelen.

Zoals we bij de eerste vraag al aangaven, draagt Babybalance draagt daar een belangrijk steentje aan bij met de voorlichting en instructiefilms. Dat ondersteunt jou als professional in je werk, vergroot de kwaliteit en draagt bij aan waardering voor het vak.

Daar zijn ook grote partijen uit de zorg van overtuigd geraakt. Babybalance heeft het Zorginstituut Nederland, het Ministerie van VWS en Zorgverzekeraar Achmea enthousiast weten te maken over haar product. Met als gevolg dat de geboortezorg van Babybalance als e-Healthproduct in het verzekeringspakket is opgenomen.

Het Zorginstituut Nederland erkent Babybalance officieel als e-Healthaanbieder. Dit betekent dat Babybalance in dit vakgebied als enige garant staat voor voorlichting en instructie volgens de Nederlandse kwaliteitseisen.

3.              Wat doet Babybalance voor mijn vakgebied?

De wereld van de kraamzorg is in de 21ste eeuw sterk veranderd. Jij weet als geen ander dat de cliënt minder om huishoudelijke ondersteuning vraagt. Ze heeft veel meer behoefte aan deskundig advies en een goede monitoring van de ontwikkeling van de pasgeborene. De kraamzorg staat voor de opgave om daar goed op in te spelen.

Zoals we bij de eerste vraag al aangaven, draagt Babybalance daar een belangrijk steentje aan bij met de voorlichting en instructie video’s. Dat ondersteunt jou als professional in je werk, vergroot de kwaliteit en draagt bij aan waardering voor het vak. Het grote voordeel, dat fysiek en digitaal elkaar versterken. versterken.

4.              Ik heb suggesties voor video’s.

Wij horen graag van je welke onderwerpen jij als kraamverzorgende of verloskundige in de video’s terug zou willen zien. Welke informatie ontbreekt of aan welke voorlichting en instructies zou jij graag terug willen zien in de video’s. Wij horen graag van je en laat het ons weten via het contactformulier.