Terug

Blogs

De eerste uren alleen thuis met je baby

Eindelijk na 9 maanden wachten is jullie baby geboren. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bent bevallen vooral in de eerste uren na de bevalling ben je aan het bijkomen en aan het genieten van je baby. Je krijgt veel informatie te verwerken die je niet allemaal zal onthouden. Het is dan ook best wel spannend wanneer de kraamzorg naar huis is of wanneer je vanuit het ziekenhuis naar huis wordt gestuurd. Spannend de eerste nacht alleen met je baby.

Als ouder, zeker bij een eerste kind, ben je vaak nog wat onzeker en heb je volop vragen zoals is mijn baby warm genoeg, wat te doen bij huilen of wanneer moet ik de luier verschonen. We hebben een aantal adviezen voor je op een rij gezet.


Baby

Je baby zal de eerst uren na de geboorte erg alert zijn, de ogen zijn dan meestal wijd open. Je baby wil dan vooral contact met jullie maken. Aanraken en praten vindt je baby dan ook heel erg fijn. Na deze wakkere periode valt je baby vaak voor een paar uur in diepe slaap. Dit is het moment waarop je als nieuwe ouders zelf ook wat kunt gaan slapen.

Ademhaling

De ademhaling van je pasgeboren baby is nog onregelmatig, pas bij 4 maanden wordt dit regelmatiger.  

thumb

Vaak hoor je allerlei geluiden zoals een snelle ademhaling, soms een diepe zucht, luid geknor of zelfs helemaal niets. Dit is allemaal heel normaal. Al deze geluiden zijn nieuw voor ouders en zeker als het jullie eerste kind is. In de nacht wanneer je zelf wilt gaan slapen kan dit onrust en wat stress geven waardoor je als moeder vaak niet de slaap kan vatten. Daarbij komt nog dat het  zeker wennen is om met je baby op dezelfde kamer te slapen.

Slapen

Je baby moet wennen aan de wereld buiten de baarmoeder. Zorg dat het wiegje van je baby op jullie slaapkamer staat dicht bij jullie in de buurt. Heb je een co-sleeper schuif deze tegen jullie bed aan dan is je baby op armlengte bij je vandaan. Laat het liefst je baby niet tussen jullie inslapen, ook niet op een aankleedkussen of borstvoedingskussen. Dit is niet veilig. Lees ook de informatie op de website van La Leche League

Het advies is om je baby niet op de buik of zij te laten slapen maar op de rug. De eerste dagen mag je baby op de zij slapen i.v.m. eventueel spugen. Maar aan het einde van de kraamweek is het standaard ruglugging, de kans op wiegendood is hierdoor kleiner.

Lees ook ons andere blog 'Hoeveel slaapt je baby'.

 

Huilen

Baby's kunnen de eerste nacht in een diepe slaap vallen maar ze kunnen ook huilen en ontroostbaar zijn. De overgang naar de buitenwereld is wennen voor je baby. Waarom huilt je baby?

  • De darmen beginnen te werken en de eerste meconium (zwarte poep) moet komen. Bekijk onze video 'Wat je baby's poep en plas onthult'
  • Door misselijkheid is je baby onrustig. Vaak krijgen baby's tijdens de geboorte wat vruchtwater binnen. Het gebeurt dan ook wel dat je baby in de eerste 24-48 uur moet spugen. Vaak is dit wat slijm soms met wat oud bloed. Schrik hier niet van dit is normaal! Leg je baby op de zij en klop zachtjes op het ruggetje.
thumb
  • Bij huilen en grote zuigbehoefte kan je altijd de borst geven mocht je baby dit willen. Geef je kunstvoeding dan moet je hier voorzichtig mee zijn en standaard elke 2 tot 4 uur voeden of wat je met de kraamzorg hebt afgesproken.

  • Of je wil graag gewoon bij één van jullie liggen.


Baby's worden vaak rustig wanneer ze bij een van de ouders liggen. Ze voelen de warmte, ruiken je geur, horen de hartslag en worden ook nog wat gewiegd. Alle baby's en ook ouders vinden dit contact heerlijk. Het knuffel/liefdeshormoon komt dan volop vrij ♥

Meer over huilen lees ons blog 'Waarom je baby huilt' en heb je een account bekijk dan onze video 'Je baby troosten'
 


De eerste dag hebben de meeste baby's nog geen honger
Ze hebben voldoende reserves van hun moeder meegekregen vanuit de baarmoeder.



Temperatuur

Je baby kan zichzelf nog niet goed op temperatuur houden. Zelfs als hij of zij lekkere warme kleren, muts en sokjes aan heeft moet je de temperatuur goed in de gaten houden. Als je baby warm genoeg is kost het hem of haar geen energie en kan je baby alleen maar goed groeien. Als moeder ben je de beste kruik en is je baby altijd goed op temperatuur.

thumb

Ligt je baby in het eigen wiegje dan zal je de eerste dagen nog weleens een kruik nodig hebben zeker in de winter. Soms is het alleen nodig om het wiegje op te warmen. Doe het altijd in overleg met je kraamverzorgende, zij zal je baby's temperatuur ook goed in de gaten houden.

De handen en voeten van je baby kunnen de eerste dagen vaak nog wat koud aanvoelen. Je kunt in het nekje van je baby voelen of hij/zij warm genoeg is. Ben je alleen en hierover onzeker dan kun je altijd nog een keer temperaturen, dan weet je het zeker!
 


De temperatuur van je baby ligt normaal tussen de 36,5°C en 37,5°C.



Onder de 36,5°C is onderkoeling en boven de 38°C is koorts. In beide gevallen check je na een uur de temperatuur nog een keer en is deze hetzelfde of lager/hoger dan bel je je veloskundige.

Hoe je een kruik veilig vult zie je in onze video 'Kruik vullen'. In de video 'Ledikant kort opmaken' laten we je zien hoe je een kruik veilig bij je baby kan leggen. En heb je al een account dan kun je ook nog onze video 'Je baby temperaturen' bekijken.

 

Voeding en verschonen

Wanneer voedt je je baby 's nachts. Maak je hem of haar wakker of wacht je rustig af? Je wacht rustig af wanneer je baby komt voor een voeding dit is zowel bij borst- als kunstvoeding.

thumb
  • Bij borstvoeding mag je baby zo vaak drinken als hij of zij wil mits het aanleggen geen pijn doet. Bij kunstvoeding krijgt je baby veel meer op gezette tijden voeding.
  • Je hoeft je niet ongerust te maken als je baby de eerste 24 uur nog niet goed drinkt. oorzaken kunnen zijn misselijkheid en vermoeidheid door de geboorte. Je baby heeft genoeg reserves. Mocht dit anders zijn dan zal de kraamzorg thuis of in het ziekenhuis dit aan je laten weten.

  • Verschonen van je baby doe je vaak voor de voeding. Meestal elke 3 á 4 uur.
  • Probeer in de nacht zo weinig mogelijk te doen met je baby, is luier verschonen niet nodig laat je baby dan lekker slapen. Mocht je dit wel willen dan kan je het gewoon doen.
  • De eerste dag(en) zal je baby veel meconium poepen. Dit is zwarte kleverige ontlasting wat aan je baby's billen blijft plakken. Tip smeer wat billenzalf op je baby's billen elke keer wanneer je de luier verschoond dit ter bescherming en het helpt om de billen beter schoon te maken.

 

Moeder/kraamvrouw

Wanneer je pas bevallen bent moet je niet alleen voor je baby zorgen maar ook voor jezelf. Er zijn een paar punten waar je op moet letten.

  • Vloeien / bloedverlies, bloedverlies zoals een heivge menstrustie is normaal. Het verliezen van wat kleine stolsels is ook normaal. Wanneer binnen een halfuur je kraamverband doordrenkt is met bloed dan is er mogelijk te veel bloedverlies. Probeer eerste te plassen zodat je baarmoeder kan samentrekken. Helpt dit niet of bij twijfel neem dan altijd contact op met je verloskundige.
  • Plassen, door een volle blaas kan je baarmoeder zich niet goed samentrekken en kun je meer bloed verliezen. Probeer de eerste 24 uur en de eerste dagen daarna elke drie uur te plassen. Ook als je geen aandrang hebt wat meestal zo is in de eerste dagen.
  • Spoelen, na het plassen spoel dan altijd na met lauw warm water. Dit om het bloed weg te spoelen en voor goed schoonhouden van eventueel hechtingen en wond.
  • Kraamverband, deze regelmatig verschonen ook om infectie te voorkomen
  • Naweeën, Afhankelijk van je bevalling en hoeveelste kind kun je de eerste 24 uur en ook soms de eerste dagen last hebben van naweeën. Je mag hiervoor altijd paracetamol nemen. Overleg dit ook altijd met je verloskundige.
  • Bij koorts altijd contact opnemen met je verloskundige.

 

De eerste nacht alleen is altijd spannend maar weet wel dat je verloskundige 24 uur bereikbaar is mocht er iets aan de hand zijn dan kun je haar bellen. En de volgende dag komt de kraamzorg ook weer bij je langs om je te helpen.

Het is altijd handig om een schrijfblok of het kraamboekje naast je bed te hebben liggen. Want mocht je vragen hebben schrijf ze dan meteen op omdat je ze vaak de volgende ochtend alweer vergeten kunt zijn.
 


De eerste week samen met je pasgeboren baby geniet ervan
neem je rust en kom samen langzaam in jullie eigen ritme
.


Deze tijd samen met je baby komt niet meer terug!

 Bron

  • Babybalance

 

Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer blogs

Ramadan, zwanger en borstvoeding

De Ramadan, start in 2024 op zondagavond 10 maart en duurt tot en met dinsdagavond 9 april. 

Lees meer Path

Hoe kleed ik mijn baby warm genoeg aan!

Veel ouders zijn hier onzeker over omdat elk seizoen verschillend is betreffend temperaturen. In ons blog geven we je hierover een paar tips zowel voor in huis als ook wanneer je samen met je baby naar buiten gaat.

Lees meer Path

Veelgestelde vragen over slapen

Regelmatig vragen ouders ons voor advies over het slaapritme van hun jonge baby. Deze vragen beantwoorden wij zo goed mogelijk. Degene die hier veel meer over kan vertellen is slaapcoach Patricia Luppers. Lees haar blog.

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven