Terug

Nieuws

De impact van de coronacrisis op de ondersteuning van gezinnen ....

Het Verwey-Jonker Instituut heeft onderzoek (16-12-2020) gedaan naar 'De impact van de coronacrisis op de ondersteuning van gezinnen in kwetsbare situaties met kinderen van 0 - 4 jaar'. Babybalance is in dit onderzoek meegenomen bij punt 4.2 Vernieuwende initiatieven in de hulp en ondersteuning van gezinnen in kwestbare situaties.

Wij zijn met Babybalance oorspronkelijk begonnen voor zwangeren in de lage ses-groepen, omdat juist deze moeders vaak minder fysieke kraamzorguren afnemen. Dit door de extra kosten van de eigen bijdrage welke gekoppeld zit aan de fysieke kraamzorguren. Babybalance heeft er voor gezorgd dat voor haar account dan ook geen eigen bijdrage betaald hoeft te worden. Zodat het gebruik van Digitale voorlichting en instructie binnen de kraamzorg voor elke (aanstaande) moeder laagdrempelig blijft.

Digitale voorlichting en instructie is vanaf januari 2021 een onderdeel geworden van de reguliere (kraam)zorg en wordt vanaf januari 2022 standaard ingekocht door de zorgverzekeraars.

Hieronder delen wij de samenvatting van dit onderzoek.

De impact van corona en de bestrijdingsmaatregelen voor gezinnen in kwetsbare situaties is fors. Zo is het voor hulpverleners uit het medische en sociale domein soms moeilijker om hun werk te doen. Het Verwey-Jonker Instituut voerde een eerste verkenning uit naar de impact van de eerste ‘intelligente lockdown’ op het bereik van gezinnen in een kwetsbare situatie met kinderen in de leeftijd 0-4 jaar en/of een kinderwens of kindje op komst.

Wij deden onderzoek naar het bereik van gezinnen tijdens de lockdown, naar vernieuwende initiatieven die ontstonden, en naar structurele problemen die naar voren kwamen in het systeem van hulp en ondersteuning voor gezinnen in kwetsbare situaties.

Op basis van deze verkenning formuleerden wij zes structurele aandachtspunten voor de hulp aan en ondersteuning van gezinnen in kwetsbare situaties. Dit zijn:

  1. De vaak nog grotendeels aanbodgerichte werkwijze van de jeugdgezondheidszorg (JGZ).
  2. Het ontbreken van (een overal beschikbaar) aanbod voor gezinnen in kwetsbare situaties.
  3. Het ontbreken van (structurele) samenwerking tussen de geboortezorg, de JGZ en het sociaal domein.
  4. Het ontbreken van (structurele) samenwerking tussen de JGZ en de kinderopvang.
  5. Beperkt zicht op het ontstaan van nieuwe kwetsbaarheden van kinderen en gezinnen in de periode vanaf ongeveer 18 maanden tot 4 jaar.
  6. De toegankelijkheid van de kinderopvang voor gezinnen in kwetsbare situaties.

Het aanpakken van een van de aandachtspunten, namelijk het ontbreken van (structurele) samenwerking tussen de geboortezorg, de JGZ en het sociaal domein, kan bijdragen aan het terugdringen van babysterfte, zo blijkt ook uit Beter weten: een beter begin. Samen sneller naar een betere zorg rond de zwangerschap, een recent verschenen rapport van het RIVM. Een andere conclusie van dit recent verschenen rapport, alsook van onze verkenning, is dat goede en actuele monitoring van de ontwikkeling van kinderen en hun opvoeders cruciaal is om kwetsbaarheden op tijd in beeld te krijgen en zo vroeg mogelijk aanvullende vormen van ondersteuning te kunnen bieden waar nodig.


Link naar het onderzoek

 

Tip of vraag?

Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.

Meer nieuws

Nieuwe website = werk in uitvoering

Het is je vast al opgevallen: onze website is vernieuwd.

Lees meer Path

Kansrijke Start tijdens de Corona crisis

Babybalance is al jarenlang aanbieder van online zwangerschaps- en babyzorg in Nederland.

Lees meer Path

Test je kennis, doe de quiz!

Wat weet je over de voorbereiding, voeding en zorg van je baby? Onze quiz geeft antwoord.

Lees meer Path

Aangesloten kraamzorgbureaus & partners

Aangesloten kraamzorgbureaus
Onze partners
Longfonds
Puur Persoonlijk
Boekstart
Stichting Babyspullen
Terug naar boven